Cortina d'Ampezzo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cortina d'Ampezzo
Stad in Italië Vlag van Italië
Cortina d'Ampezzo
Cortina d'Ampezzo
Situering
Regio Veneto
Provincie Belluno
Coördinaten 46° 32′ NB, 12° 8′ OL
Algemeen
Oppervlakte 254,51 km²
Inwoners (31 dec. 2013) 5.929 (23 inw./km²)
Hoogte 1211 m
Overig
Aangrenzende gemeenten Auronzo di Cadore, Badia (BZ), Braies (BZ), Colle Santa Lucia, Dobbiaco (BZ), Livinallongo del Col di Lana, Marebbe (BZ), San Vito di Cadore
Beschermheilige Filippus
ISTAT-code 025016
Portaal  Portaalicoon   Italië

Cortina d'Ampezzo (Ladinisch: Anpëz of Anpezo, Duits: Hayden) is een plaats in de Italiaanse regio Veneto en behoort toe aan de provincie Belluno.

De plaats ligt in een brede bergkom in het dal van de rivier de Boite. Deze bergkom, de Conca di Cortina, wordt omgeven door de bergmassieven Cristallo en Tofane. Cortina d'Ampezzo is het grootste centrum in dit deel van de Dolomieten en een gerenommeerd skigebied. Er worden regelmatig grote skiwedstrijden georganiseerd, waaronder World Cup-races.

Na de toegekende, maar later afgelaste Winterspelen van 1944, vonden in 1956 in Cortina d'Ampezzo de Olympische Winterspelen plaats. Het schaatsen speelde zich echter af in het 13 kilometer verderop gelegen Misurina, hoewel Cortina d'Ampezzo zelf ook een uitstekende ijsbaan kende, de Fiames baan.

Cortina d'Ampezzo ligt in de nabijheid van enkele bekende bergpassen, zoals de Falzarego, Valparola, Giau en Tre Croci. 's Winters blijven deze ondanks de hoogte geopend om de plaats zo goed mogelijk bereikbaar te maken voor toeristen.

Geschiedenis[bewerken]

Van de vroege middeleeuwen is er weinig bekend. Vanaf de zesde eeuw namen de Longobarden de macht over en vanaf 776 heersten de Franken onder leiding van Karel de Grote. Het behoorde vervolgens tot het Heilige Roomse Rijk. In 1420 werd Ampezzo door Venetië veroverd. Op 21 oktober 1511 wordt de stad onder de naam Hayden door keizer Maximiliaan I veroverd en bij het graafschap Tirol gevoegd. Tussen 1809 en 1813 werd het bezet door de Franse troepen van Napoleon. Tot en met de Eerste Wereldoorlog hoorde het bij Oostenrijk, als deel van Oostenrijk-Hongarije. De plaats heeft geleden onder de Eerste Wereldoorlog. Na de wapenstilstand van 4 november 1918 werd Ampezzo door het Italiaanse leger bezet. Volgens het Verdrag van Saint-Germain in 1919 werd de stad aan Italië toebedeeld. Omdat de Ladiners zich niet als Italianen, maar als taalkundige minderheid binnen Oostenrijk zagen, werden ze getroffen door de italianiseringspolitiek van Italië, vanaf 1919 en verhevigd door Benito Mussolini. Ampezzo werd om deze politieke redenen losgemaakt van Zuid-Tirol, bij de provincie Belluno gevoegd en sindsdien Cortina d´Ampezzo genoemd. In de stad werd een monument opgericht voor de gevallen Italiaanse soldaten, maar er mocht geen monument komen voor de gevallen soldaten uit Ampezzo zelf, omdat die aan keizerlijke Oostenrijkse zijde hadden gevochten. In 1998, tachtig jaar na de oorlog, kreeg men alsnog toestemming om een monument voor de gevallen eigen Ladinische soldaten uit het Oostenrijkse leger op te richten. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog sloot Cortina d´Ampezzo zich bij het streven van Zuid-Tirol aan om zich bij de nieuwe bondsrepubliek Oostenrijk te voegen. Dit had arrestaties van Ladinische separatisten door de Italiaanse veiligheidsdiensten tot gevolg. Men wilde daarna op zijn minst weer onderdeel worden van de provincie Zuid-Tirol. Op 29 oktober 2007 mocht er een referendum worden gehouden. De uitslag was dat 78% voor aansluiting bij Zuid-Tirol was. De protesten van de provincie Belluno en de regio Veneto leidden ertoe dat er aan de volkswil geen gehoor gegeven werd. Belangrijkste reden was dat laatstgenoemde regio een toeristenplaats zou verliezen, waar de Italiaanse en Europese [zaken-]elite veel geld uitgeeft. Op 6 januari 2012 viel de Italiaanse belastingdienst de plaats binnen voor extra controles.

Geboren[bewerken]

Trivia[bewerken]

Een deel van de James Bondfilm For Your Eyes Only (1981) is in dit dorp gefilmd.

Afbeeldingen[bewerken]

Cortina d'Ampezzo
Tofana

Externe link[bewerken]