Crémant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crémant de Bordeaux Blanc Brut

Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd. Vanwege verwarring met champagne is deze aanduiding buiten het champagnegebied niet meer toegestaan. Evenmin mag de term crémant in het champagnegebied gebruikt worden.

In verschillende Franstalige wijngebieden worden crémant-wijnen gemaakt. In Frankrijk vallen zij onder de AOC. Zo kent dit land,

In Luxemburg kent men,

Crémant de Limoux wordt vaak gemaakt op de Méthode Ancestrale[2]. Hierbij wordt een stille wijn gemaakt, waarbij koeling er voor zorg dat de vergisting vroegtijdig stopt. De wijnen worden gebotteld, waarna de gisting weer opstart in de fles.

Alleen crémants van hoge kwaliteit kunnen een hoge koolzuurdruk van 2,5 tot 4 bar halen. Ze zijn verkrijgbaar als wit en rosé en als brut en sec. Er zijn meer mousserende wijnen die volgens de méthode traditionnelle gemaakt worden. Zie mousserende wijn.

Zie de categorie Sparkling wine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.