Crank (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Crank
Crank
Regie Mark Neveldine
Brian Taylor
Producent Michael Davis
Tom Rosenberg
Michael Ohoven
Gary Lucchesi
David Rublin
Skip Williamson
Richard S. Wright
Scenario Mark Neveldine
Brian Taylor
Hoofdrollen Jason Statham
Amy Smart
Efren Ramirez
Dwight Yoakam
Muziek Paul Haslinger
Cinematografie Adam Biddle
Distributie Vlag van de Verenigde StatenLions Gate Films
Vlag van EngelandUniversal Studios
Première 14 maart 2007 Vlag van België
6 september 2007 Vlag van Nederland
Genre Misdaad / Actie
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 12,000,000
Vervolg Crank: High Voltage
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Crank is een Amerikaanse actiefilm uit 2006 van Mark Neveldine en Brian Taylor, die daarmee beiden debuteerden als zowel schrijver als regisseur. De hoofdrollen worden vertolkt door Jason Statham, Amy Smart, Jose Pablo Cantillo, Efren Ramirez, en Dwight Yoakam. De film is geproduceerd en gedistribueerd door Lakeshore Entertainment en Lions Gate Films.

Dezelfde makers brachten op 16 april 2009 een vervolg uit, genaamd Crank: High Voltage.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Chev Chelios, een huurmoordenaar, wordt op een dag hallucinerend wakker en weet niet meer wat er gebeurd is. Hij vindt een dvd met daarop een boodschap voor hem, die duidelijk maakt wat er precies is gebeurd. Hij is vergiftigd met de Beijing Cocktail vanwege een opdracht die hij even daarvoor uitgevoerd had. Hij kreeg de opdracht om Don Kim, een belangrijk persoon van de Japanse maffia, om te leggen.

Omdat dit achteraf geen goede zaak bleek voor de organisatie waarvoor Chev werkt, besluiten ze hem te vergiftigen, zodat ze verder geen problemen met de Japanners krijgen. Door het gif zal hij binnen een uur overlijden. Het gif wordt echter vertraagd door adrenaline, en dus moet Chev ervoor zorgen dat hij dit genoeg aanmaakt, of dat hij anders genoeg kunstmatige adrenaline binnenkrijgt. Zijn zoektocht naar de dader is hiermee begonnen.

De hele film speelt zich verder binnen de tijd van één dag af. In die dag onderneemt Chelios meerdere gevaarlijke stunts en acties om zijn adrenaline op peil te houden. Tevens jaagt hij op crimineel Ricky Verona. Dit brengt hem naar een confrontatie in een helikopter, hoog boven Los Angeles. De twee vallen uit de helikopter, en tijdens hun val breekt Chelios Verona’s nek. Daarna komt hij zelf, via een auto, op straat terecht en blijft roerloos liggen. Maar zijn hart klopt nog wel.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Statham, Jason Jason Statham Chev Chelios
Smart, Amy Amy Smart Eve
Cantillo, Jose Pablo Jose Pablo Cantillo Verona
Ramirez, Efren Efren Ramirez Kaylo
Yoakam, Dwight Dwight Yoakam Doc Miles
Sanz, Carlos Carlos Sanz Carlito
Wilson, Reno Reno Wilson Orlando

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Crank werd opgenomen op locatie in Los Angeles. Bijna alle scènes werden tegelijk van veraf en close-up opgenomen. Jason Statham deed zijn eigen autostunts en vechtscènes.

De film bevat veel referenties naar videospellen, met name retro-gaming en arcadespellen. Veel critici, met name op Rotten Tomatoes, merkten op dat Crank ook meer overkwam als een live-action videospel dan een actiefilm.

Regisseurs Mark Neveldine en Brian Taylor prezen de film aan tijdens de Comic-Con International 2006. Ze lieten onder andere weten dat de film geen gebruik maakt van computeranimatie voor de acties. Verder werd de film grotendeels aangeprezen via internet.

Op de premièredag bracht Crank 3,3 miljoen dollar op. Het eerste weekend bedroeg de opbrengst 13 miljoen. De wereldwijde opbrengst kwam uit op 42.931.041 dollar, tegen een budget van 12 miljoen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]