Criollo (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een criollo was in het Spaanse koloniale kastensysteem iemand die etnisch Spaans was, maar was geboren in de koloniën. Criollo's stonden in deze hiërarchie onder peninsulares (Spanjaarden die in Europa waren geboren), en boven de mestiezen. Hoewel de etymologie van beide woorden hetzelfde is, betekent "criollo" niet altijd hetzelfde als "creool", in Suriname worden er daar geboren zwarten en kleurlingen mee aangeduid. In België is "creool" echter de benaming voor de afstammelingen van blanke kolonisten in voormalige koloniën.

De maatstaf waarmee bepaald werd of iemand criollo was, was niet bijzonder strikt. Iedereen die in de koloniën geboren was en voor minstens 5/6e etnisch Spaans was, was criollo, dus veel criollo's waren niet "puur" blank maar hadden een klein deel indiaanse of Afrikaanse achtergrond. Soms was het voor iemand die meer dan 1/6e niet-blank was zelfs mogelijk om erkenning als criollo te kopen.

In de 18e eeuw raakten de criollo's onder invloed van de Verlichting. Ze begonnen zichzelf americanos te noemen en eisten gelijkstelling met de peninsulares. De Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de Zuid-Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlogen werden dan ook grotendeels geleid door criollo's.

Bekende Criollo's[bewerken]

Zie ook[bewerken]