Cumuleo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cumuleo
Taal Nederlands, Frans
Opgericht 2005
Oprichters Christophe Van Gheluwe
Alexa-positie 575.457 (2018)
Link www.cumuleo.be
Portaal  Portaalicoon   Media

Cumuleo is een databank en website van alle mandaten die bekleed worden door Belgische politici en hoge ambtenaren.[1] De basisgegevens van de databank zijn publiek. Daarvoor werd het principe vastgelegd in de Wet van 2 mei 1995 betreffende de verplichting om een lijst van mandaten, ambten en beroepen, alsmede een vermogensaangifte in te dienen.[2] Het duurde echter tot 2005 voor in de praktijk een eerste lijst met mandaten werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De lijsten worden jaarlijks door het Rekenhof opgesteld, en medio augustus van het jaar nadien vrijgegeven.[3] De gegevens zijn eentalig (in de taal van de mandataris), niet gegroepeerd per persoon, en niet opgemaakt in een gemakkelijk leesbare vorm.

Cumuleo verwerkt de ruwe gegevens dan tot een vrij consulteerbare databank, en voegt een statistische analyse en vergelijkingen toe. De site werd in 2010 door een expert van het Europese TAIEX-agentschap[4] erkend als een nuttig instrument van de burgermaatschappij in de strijd tegen corruptie.[5] De gepubliceerde gegevens vallen onder het auteursrecht: voor het overnemen van gegevens, anders dan kort citeren van de mandaten van een persoon, is toestemming vereist.

Cumuleo is in 2005 gesticht door Christophe Van Gheluwe (geboren in 1975), een zelfstandig marketeer en webontwikkelaar, architect van opleiding. Cumuleo wordt ook door hem beheerd, en zou geen externe financiering ontvangen.[6]

Externe link[bewerken]