Naar inhoud springen

Cygnus Gymnasium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cygnus Gymnasium
Algemeen
Locatie Wibautstraat, Amsterdam, Nederland
Vestigingen 1
Opgericht 2005
Denominatie bijzonder onderwijs
Onderwijsniveaus gymnasium
Bevoegd gezag Stichting ZAAM
Personen
Rector Freek op 't Einde
Leraren 72[(sinds) wanneer?]
Leerlingen 804 (2021/2022)
Overig
Afkorting CyGy
Motto Voor wereldburgers en wetenschappers
Website cygnusgymnasium.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs
Het schoolgebouw van de Eerste Christelijke LTS Patrimonium, sinds 2013 Cygnus Gymnasium.

Het Cygnus Gymnasium is een gymnasium dat in 2005 met het eerste leerjaar is begonnen. De school is sinds 2013 gevestigd in het rijksmonumentale gebouw Vrolikstraat 8 van Amsterdam-Oost.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Amsterdam telde tot 2005 drie categoriale gymnasia (het Barlaeus Gymnasium, het Vossius Gymnasium en het St. Ignatiusgymnasium), en een aantal scholengemeenschappen met een gymnasiumafdeling. Het aantal aanmeldingen voor de drie categoriale gymnasia was al jaren hoger dan het aantal beschikbare plaatsen.

Het Pieter Nieuwland College heeft in het schooljaar 2005 zijn gymnasiumafdeling afgesplitst tot een vergelijkbaar categoriaal gymnasium, dat de naam Cygnus Gymnasium kreeg. Tegelijkertijd werd ook het 4e Gymnasium opgericht. De school is in 2005 begonnen met drie eerste klassen. In het schooljaar 2011-2012 waren er twee zesde, twee vijfde, drie vierde, vier derde, vijf tweede en zes eerste klassen. De klassen 1 en 2 zaten in een karakteristiek gebouw aan de Linnaeushof 48, en de overige klassen zaten in een gebouw aan de Simon Stevinstraat. De school is sinds augustus 2012 een onderdeel van de ZAAM Scholengroep (daarvoor van de Amarantis Onderwijsgroep). Sinds 26 februari 2013 is het Cygnus Gymnasium gehuisvest in zijn huidige gebouw in de Vrolikstraat, maar feitelijk gelegen aan de Wibautstraat.

Sinds het schooljaar 2023/2024 geldt er op het Cygnus een telefoonverbod.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]