Cyproteronacetaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Frank Geerlings (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2019 om 18:16. (→‎Diane: bad link repair met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cyproteronacetaat
Chemische structuur
Cyproteronacetaat
Farmaceutische gegevens
Beschikbaarheid (F) 100%
Metabolisatie hepatisch
Uitscheiding 60% gal, 33% renaal
Gebruik
Toediening oraal, intramusculair
Risico met betrekking tot
Zwangerschapscat. X
Databanken
CAS-nummer 2098-66-0
ATC-code G03HA01
PubChem 16417
Chemische gegevens
Molmassa 416,9 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Cyproteronacetaat is een chemische verbinding die in de geneeskunde wordt gebruikt als antiandrogeen. Het is een receptorantagonist die de testosteronreceptor blokkeert waardoor dit mannelijke hormoon zijn werking niet meer kan uitoefenen. Ook heeft het een antigonadotroop effect, waardoor de afgifte van LH en FSH door de hypofyse wordt verminderd. Het vindt dan ook toepassing op vele gebieden:

Diane

Cyproteronacetaat is o.a. een ingrediënt van Diane en Diane 35, geregistreerde geneesmiddelen tegen acne en overbeharing. Het gebruik als anticonceptiemiddel is niet geregistreerd.[1][2][3][4][5]

In Nederland adviseert het CBG het middel niet langer aan nieuwe patiënten voor te schrijven. Ook het niet geregistreerd gebruik als anticonceptiepil wordt afgeraden.[6] Frankrijk kondigde in februari 2013 reeds aan Diane uit de handel te zullen halen vanwege het overlijden van enkele gebruiksters van het medicijn.[7] Op 17 mei adviseert het CBG het middel alleen nog in bijzondere gevallen voor de geregistreerde indicatie acne voor te schrijven, maar beslist niet meer als anticonceptivum.[8] Ook combinatie met hormonale anticonceptiva wordt sterk ontraden. Europees werd dit standpunt met 26 tegen 1 overgenomen door de Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) op 31 mei 2013.[9] Op 24 juni 2013 werd in Nederland een brief met deze informatie rondgestuurd aan de belangrijkste zorgverleners door alle fabrikanten.[10]

Hormonale transitie (Man naar Vrouw)

In veel landen wordt Cyproterone ook toegepast als onderdeel van de hormonale transitie voor transgenders (man naar vrouw), deze medicatie heet Androcur. Dit medicijn heeft een sterkere werking dan Spironolactone (onder andere door de hoge halfwaardetijd), maar toch wordt het medicijn niet in alle landen toegestaan (bijvoorbeeld in de V.S.). Er is immers een grote kans op lever-beschadiging. Deze medicatie wordt in het algemeen toegediend/ingenomen totdat er een orchidectomie (wegnemen van testikelweefsel) wordt uitgevoerd, nadien is deze niet meer benodigd.