D'Entrecasteaux (schip, 1899)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
d'Entrecasteaux

De d'Entrecasteaux was een voormalige pantserkruiser uit 1899 die in 1923 door Frankrijk aan België als opleidingsschip werd uitgeleend als drijvende kazerne en opleidingsschip van het toenmalige detachement van torpedisten en zeelieden (D.T.M.).

Het pantserschip werd vernoemd naar Antoine Bruny d'Entrecasteaux, (1739 - 21 juli 1793) was een Franse zeevaarder die de Australische kust in 1792 exploiteerde.

Geschiedenis[bewerken]

De vooroorlogse pantserkruiser "d'Entrecasteaux" werd door de Franse Marine aan België als opleidingsschip voor de Belgische marine geleend in 1923. Conform het verdrag van Washington werden de schroeven en kanonnen door de Fransen van het schip gehaald. Door de afschaffing van het D.T.M. door het K.B. van 9 juli 1926 keerde het schip in februari 1927 terug naar Cherbourg, Frankrijk. Voor 7 maart 1927 was het schip al verkocht aan Polen. Daarop deed het verouderde marinevaartuig dienst bij de Poolse marine. Daar heette ze de Baltyck. Het vooroorlogse pantserschip uit 1896 had een ver onderuitlopende voorsteven, wat in die periode de mode was voor deze type pantserschepen. Doordat ze een opleidingsschip was voor marineofficieren was haar zijboordbewapening ontmanteld en verwijderd. Bij deze pantserschepen waren de kanonnen aan bakboord en stuurboord en waren er toen nog geen kanonnen voorzien boven op het dek. Ze had drie schoorstenen, waarvan de eerste twee kort bij elkaar stonden en de derde schoorsteen, ver achterwaarts stond.

Tijdens de Duitse inval in Polen in 1939 eindigde haar loopbaan als Poolse opleidingsschip zeer bruusk. Op 1 september werd het schip geraakt door een Duitse bom, ten anker liggend in de haven van Gdynia-Oksywie. Op 11 september werd het schip door de Poolse bemanning verlaten. Tot 1942 werd het schip gebruikt door de Duitsers. Tijdens dat jaar werd het schip naar Danzig versleept voor verschroting.

Externe link[bewerken]