D'Entrecasteaux (schip, 1899)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
d'Entrecasteaux

De d'Entrecasteaux was een voormalige pantserkruiser uit 1899 die in 1923 door Frankrijk aan België als opleidingsschip werd uitgeleend. In 1939 ging ze bruusk ten onder tijdens de Duitse inval in Polen.

Het pantserschip werd vernoemd naar Antoine Bruny d'Entrecasteaux, (1739 - 21 juli 1793) was een Franse zeevaarder die de Australische kust in 1792 exploiteerde.

Geschiedenis[bewerken]

De vooroorlogse pantserkruiser "d'Entrecasteaux" werd door de Franse Marine aan België als opleidingsschip voor de Belgische marine geleend in 1923. Het pantserschip werd aan zijn eigenaar teruggegeven in 1927. Daarop deed het verouderde marinevaartuig dienst bij de Poolse marine. Daar heette ze de Baltyck. Het vooroorlogse pantserschip uit 1896 had een ver onderuitlopende voorsteven, wat in die periode de mode was voor deze type pantserschepen. Doordat ze een opleidingsschip was voor marineofficieren was haar zijboordbewapening ontmanteld en verwijderd. Bij deze pantserschepen waren de kanonnen aan bakboord en stuurboord en waren er toen nog geen kanonnen voorzien boven op het dek. Ze had drie schoorstenen, waarvan de eerste twee kort bij elkaar stonden en de derde schoorsteen, ver achterwaarts stond.

Tijdens de Duitse inval in Polen in 1939 eindigde haar loopbaan als Poolse opleidingsschip zeer bruusk. Ze werd naar de havenbodem van Gdańsk gebombardeerd door Duitse Stuka's. Hierbij vielen vele slachtoffers.

Externe link[bewerken]