DCI Banks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DCI Banks
Genre Misdaad
Speelduur per uitzending: 45 minuten
per verhaallijn: 90 minuten
Bedenker Peter Robinson
Hoofdrollen Stephen Tompkinson, Andrea Lowe, Caroline Catz, Jack Deam
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 27 september 2010
Afleveringen 20
Seizoenen 4
Netwerk Vlag van Verenigd Koninkrijk ITV
Portaal  Portaalicoon   Televisie

DCI Banks is een Engelse misdaadserie, die sinds 2010 uitgezonden wordt door ITV en geproduceerd door Left Bank Pictures. De hoofdrollen worden gespeeld door Stephen Tompkinson, Andrea Lowe en Jack Deam. De serie is gebaseerd op de boeken van Peter Robinson en heeft al meerdere prijzen gewonnen.

Achtergrond[bewerken]

Auteur Peter Robinson tekende in 2010 een contract met Left Bank Pictures en ITV, om een televisieserie te maken gebaseerd op zijn boekenreeks DCI Banks. Stephen Tompkinson zou de rol van Alan Banks vertolken en Andrea Lowe die van zijn assistente Annie Cabbott. De pilotaflevering Aftermath, gebaseerd op zijn eerste boek, zou het eerste seizoen worden. Aftermath ging in de lucht op 27 september (deel 1) en 4 oktober (deel 2) op ITV, STV en UTV.

In 2011 werden wederom drie boeken van Robinson verfilmd die het complete tweede seizoen vormden. In maart 2012 werd het derde seizoen uitgezonden, met Caroline Catz als vervangster van Andrea Lowe. Lowe was op zwangerschapsverlof. Een vierde seizoen met Katz en Lowe samen in DCI Banks, werd uitgezonden in maart 2014.

Verhaal[bewerken]

Alan Banks verhuist uit het drukke Londen, alwaar hij als inspecteur werkte, naar het gemoedelijke Eastvale. Daar solliciteert hij bij de politie en wordt aangesteld als Detective Chief Inspector, leidinggevend rechercheur. Tijdens zijn eerste weken bij de politie aldaar, krijgt hij te maken met DS Cabbott, de jonge, ambitieuze rechercheur van Interne Zaken. Samen met haar onderzoekt hij meerdere moorden.

In seizoen drie ging de actrice van Annie Cabott, Andrea Lowe, met zwangerschapsverlof en zochten de producers een vervangster voor haar. Zij kwamen uit op Caroline Catz, die de rol van inspecteur Helen Morton zou spelen. Op zijn website liet Thompkinson in 2014 weten dat Katz en Lowe in het vierde seizoen allebei een rol zouden spelen.

Hoofdrollen[bewerken]

Naam Acteur Functie Seizoenen
Alan Banks Stephen Tompkinson Detective Chief Inspector 1- heden
Helen Morton Caroline Catz Detective Inspector 3- heden
Annie Cabott Andrea Lowe Detective Sergeant 1, 2, 4- heden
Ken Blackstone Jack Deam Detective Sergeant 1- heden
Tariq Lang Danny Rahim Detective Constable 4- heden
Ron Mauglaghlin Nick Sidi Ch. Superint. 1-2, 4-heden
Winsome Jackman Lorraine Burroughs Detective Sergeant 1-3
Kevin Templeton Tom Shaw Detective Constable 2
Gerry Rydell Colin Tierney Ch. Superint. 1-2

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van DCI Banks voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1 aflevering
3 afleveringen
3 afleveringen
3 afleveringen

DVD release[bewerken]

In Nederland werden de afleveringen van seizoen 1 en 2 los uitgegeven, maar ook een DVD-box met alle afleveringen gebundeld.[1] Seizoen 4 is nog niet uitgekomen in Nederland, maar wel in het Verenigd Koninkrijk.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]