DOT (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Infoversum in 2014

DOT (vroeger bekend als Infoversum) is een 3D-koepelbioscoop/planetarium in de stad Groningen.

Het gebouw, dat op de hoek van de Bloemsingel en de Vrydemalaan staat, werd gebouwd in 2013 en april 2014. Het bestaat uit een projectiekoepel met een omvang van 20 meter, omgeven door een constructie van cortenstaal. Het gebouw werd ontworpen door Jack van der Palen van Architectengroep Archiview. Het initiatief tot de totstandkoming van het gebouw en het ontwerp van het planetarium theater was afkomstig van de Groninger hoogleraar astronomie Edwin Valentijn. Het toenmalige Infoversum werd op 17 juni 2014 geopend door commissaris van de Koning Max van den Berg.[1]

Volgens de media werd het aantal bezoekers van het Infoversum geprojecteerd op 250.000 per jaar, maar bleef het steken op ongeveer 50.000. Feitelijk ontving Infoversum 80.000 bezoekers in het eerste jaar, en werd er op het dubbele gerekend. Reden voor de Gemeente Groningen om zich heel vroeg uit het projekt terug te trekken, waarmee het als mislukt kon worden beschouwd. Op 24 november 2015 werd het Infoversum failliet verklaard.[2] In 2016 is het pand overgenomen door Bos & Bos Catering die het pand heeft omgebouwd tot restaurant en congrescentrum. DOT opende op 23 september 2016. Datzelfde jaar is naast het pand een stadsstrand geopend dat in de zomer vele bezoekers trekt[3]. Dit strand is later uitgebreid naar een totale oppervlakte van 4000 m2.

Tijdens de kerstperiode wordt DOT versierd met 6.000 kerstlampjes en vormt zo, naar eigen zeggen, de grootste kerstbal ter wereld [4]. Het planetarium theater is voortgezet door de RuG in samenwerking met DOT onder de naam DOTliveplanetarium en is sinds de aanvang in het najaar van 2017 een succes. Iedere dinsdagavond worden er live planetarium shows gegeven, en daarnaast worden er veel publieke en besloten events in het planetarium theater georganiseerd. Tot de jaarlijkse evenementen behoren Eurosonic, muziekshows, Weekend van de Wetenschap, Let's Gro, Information Universe, Big Data events, Target Proeftuin en diverse andere grote conferenties. In Juni 2019 werden de DOTliveplanetarium-shows gekenschetst als behorende tot de top 5 van de wereld. Het huidige businessplan van DOT en DOTliveplanetarium vertoont veel overeenkomsten met het oorspronkelijke businessplan van Infoversum: een uitbater (sinds oktober 2018 is dat Vermaat), een onroerend goed eigenaar en een productiebedrijf (DOTliveplanetarium).

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Infoversum (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.