DOT (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Infoversum in 2014

DOT (vroeger bekend als Infoversum) is een 3D-koepelbioscoop annex planetarium in de stad Groningen.

Het gebouw, dat op de hoek van de Bloemsingel en de Vrydemalaan staat, werd gebouwd in 2013 en april 2014. Het bestaat uit een projectiekoepel met een omvang van 20 meter, omgeven door een constructie van cortenstaal. Het gebouw werd ontworpen door Jack van der Palen van Architectengroep Archiview. Het initiatief tot de totstandkoming van het gebouw en het ontwerp van het planetarium-theater was afkomstig van de Groninger hoogleraar astronomie Edwin Valentijn. Het toenmalige Infoversum werd op 17 juni 2014 geopend door commissaris van de Koning Max van den Berg.[1]

Volgens de media werd het aantal bezoekers van het Infoversum geprojecteerd op 250.000 per jaar, maar bleef het steken op ongeveer 50.000. Feitelijk ontving Infoversum 80.000 bezoekers in het eerste jaar, terwijl op het dubbele was gerekend, zodat de Gemeente Groningen om zich heel vroeg uit het project terugtrok. Daarmee kon het als mislukt worden beschouwd en op 24 november 2015 werd het Infoversum failliet verklaard.[2] In 2016 is het pand overgenomen door Bos & Bos Catering, die het pand heeft omgebouwd tot restaurant en congrescentrum DOT. Het opende op 23 september 2016 en in hetzelfde jaar werd ernaast een stadsstrand geopend. Het trekt in de zomer veel bezoekers[3] en is later uitgebreid naar een totale oppervlakte van 4000 vierkante meter.

Tijdens de kerstperiode wordt DOT versierd met 6.000 kerstlampjes en vormt zo, naar eigen zeggen, de grootste kerstbal ter wereld.[4] Het planetarium-theater is door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met DOT voortgezet onder de naam DOT Live Planetarium en is sinds de aanvang in het najaar van 2017 een succes. Iedere dinsdagavond worden er planetariumshows gegeven, en daarnaast worden er veel publieke en besloten evenementen in het planetarium-theater georganiseerd. Tot de jaarlijkse evenementen behoren Eurosonic, muziekshows, Weekend van de Wetenschap, Let's Gro, Information Universe, Big Data events, Target Proeftuin en diverse andere grote conferenties. In Juni 2019 werden de shows gekenschetst als behorende tot de top vijf van de wereld. Het huidige businessplan van DOT en DOTliveplanetarium vertoont veel overeenkomsten met het oorspronkelijke businessplan van Infoversum: een uitbater (sinds oktober 2018 is dat Vermaat), een onroerend-goed-eigenaar en een productiebedrijf (DOTliveplanetarium).

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Infoversum (Groningen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.