DSLAM

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Siemens DSLAM SURPASS hiX 5625

Een DSLAM (Digital subscriber Line Access Multiplexer) is een chassis met xDSL-modems (bijvoorbeeld ADSL-modems ) die alle signalen aggregeert in een ATM-uplink.

In de telefooncentrales komen alle binnenkomende xDSL-aansluitingen binnen op een xDSL-modembank met splitters, waarna ze in een DSLAM worden gemultiplext, waar ze per lijnkaartmodule gemonteerd zitten.

Meerdere aansluitingen delen een modemkaart die via een DSLAM de gebruiker het ATM-netwerk gaat. In de DSLAM komen de data binnen. Van daaruit gaan ze naar een ATM-switch met NRP die ze na verdere bewerking weer doorstuurt naar servers in het netwerk of het Internet op. Tussen de DSLAM en ATM-switch wordt het verkeer met PPPoA vervoerd. Een kleine afstand slechts: ze staan naast elkaar en de kabels worden in een "glasla" aan elkaar gekoppeld.

In de DSLAM worden losse aansluitingen gemultiplext en na de NAS over het ATM-netwerk verstuurd naar de ISP. Die heeft ook weer routers staan om de TCP/IP-data verder het Internet over te sturen. Deze local loop (ook wel last mile genoemd) is het stuk netwerk dat tussen de Customer Premises Equipment (CPE, combinatie van splitter en router/modem bij de klant) en de Central Office (CO), de (telefoon)nummer-wijkcentrale loopt.

In de DSLAM wordt alles wat met de configuratie te maken heeft vastgesteld in modemprofielen. Zo ook de snelheid. Als men bij de access provider nieuwe diensten wil aanbieden hoeft men alleen het softwareprofiel te wijzigen om bijvoorbeeld een hogere snelheid te krijgen. Dit wordt gewoonlijk geregeld op afstand, zodat de modemprofielen makkelijk te beheren zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie DSLAM van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.