Naar inhoud springen

Da Costagracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Da Costagracht / Da Costakade
Da Costagracht, gezien naar het Van Lennepkanaal, september 2013
Da Costagracht, gezien naar het Van Lennepkanaal, september 2013
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel West
Wijk Kinkerbuurt
Begin Hugo de Grootgracht
Eind Van Lennepkanaal
Postcode 1053
Algemene informatie
Aangelegd in 1878
Genoemd naar Isaäc da Costa
Naam sinds 1878
Bebouwing woningen
Opvallende gebouwen De Nieuwe Liefde, Tetterode
Openbaar vervoer tram

De Da Costagracht is een kanaal in Amsterdam-West. De gracht verbindt de Hugo de Grootgracht in het noorden met het Jacob van Lennepkanaal in het zuiden. De huizen aan de gracht zijn gelegen aan de Da Costakade. In de gracht liggen ook woonboten. De gracht is in 1878 gegraven in de toen nieuwe Da Costabuurt, een deel van de Kinkerbuurt.

De gracht wordt overspannen/gekruist door vier bruggen/straten:

De gracht is vernoemd naar de 19e-eeuwse dichter en prozaschrijver Isaäc da Costa (1798-1860). Naast de gracht en de kade bestaan in de buurt ook de Da Costastraat (evenwijdig met de gracht) en het Da Costaplein (in de straat). Op 14 augustus 1942 werd, op aandrang van de Duitse bezetters, bij besluit van burgemeester Edward Voûte een aantal Amsterdamse straatnamen veranderd. Het ging om straten die naar het Nederlandse koningshuis of naar Joden genoemd waren. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 heette het de Gouverneurskade. Het Da Costaplein kreeg de naam van Koetsveldplein en de Da Costastraat de naam van Tienhovenstraat.[1]

Aan de kade bevinden zich het centrum De Nieuwe Liefde (Da Costakade 102), het Tetterode-complex (148-160) en het badhuis Da Costa (200).

De Da Costastraat loopt parallel ten oosten van de Da Costagracht tussen de De Clercqstraat en het Jacob van Lennepkanaal. Daar waar de Da Costastraat de Allard Piersonstraat kruist ligt het de Da Costaplein.

Zie de categorie Da Costakade, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.