Dambisa Moyo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dambisa Moyo

Dambisa Moyo (Lusaka, 15 september 1969) is een Zambiaans schrijfster en econome. Ze is de auteur van Dead Aid: Why Aid is Not Working and How There is a Better Way For Africa, gepubliceerd in het voorjaar van 2009. Het boek beschrijft mogelijkheden voor ontwikkelingslanden om hun ontwikkeling te financieren, in plaats van simpelweg te vertrouwen op buitenlandse hulp.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Moyo is geboren en opgegroeid in Lusaka in Zambia. Ze heeft een doctoraat in Economie van de Universiteit van Oxford en een Masters van Harvards Kennedy School of Government. Ook heeft zij een MBA in Finance en een Bachelors in Chemie van de American University in Washington D.C.

Ze werkte twee jaar lang voor de Wereldbank als adviseur (van 1993-1995) en acht jaar bij Goldman Sachs (van 2001 to 2008).

Moyo’s tweede boek, getiteld How the West Was Lost, evalueert de beleidsbeslissingen in de Verenigde Staten en andere westerse economieën die bijdroegen aan de financiële crisis van 2008 en onderzoekt het beleid van de nieuwste economische machten — China, Rusland en het Midden-Oosten — die in de positie zijn om dominante economische spelers te worden in de 21ste eeuw.

In 2009 werd Dambisa Moyo door het World Economic Forum aangewezen als een van zijn Young Global Leaders.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dead Aid. Why Aid is Not Working and How There is Another Way for Africa, 2009. Met een voorwoord van Harvard-hoogleraar en historicus Niall Ferguson, en de omslag bevat citaten van Kofi Annan en Steve Forbes. Vertaald in het Nederlands door Ronald Kuil, Doodlopende hulp. Waarom ontwikkelingshulp niet werkt en wat er wel moet gebeuren, 2009, Olympus.
  • How The West Was Lost: Fifty Years Of Economic Folly - And The Stark Choices Ahead, 2010, Penguin Books. Vertaald in het Nederlands, De ondergang van het Westen, 2011
  • Winner Take All. China's Race for Resources and What It Means for the World. Vertaald in het Nederlands, Alles voor de winnaar. De groeihonger van China en de gevolgen voor de rest van de wereld, 2012, Business Contact

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dambisa Moyo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.