Dante's Peak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dante's Peak
Regie Roger Donaldson
Producent Gale Anne Hurd
Joseph Singer
Scenario Leslie Bohem
Hoofdrollen Pierce Brosnan
Linda Hamilton
Charles Hallahan
Jamie Renée Smith
Jeremy Foley
Grant Heslov
Muziek John Frizzell
Montage Conrad Buff
Tina Hirsch
Howard Smith
Cinematografie Andrzej Bartkowiak
Distributie Universal Pictures
Première 7 februari 1997
Speelduur 109 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 116 miljoen
Opbrengst US$ 178 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dante's Peak is een Amerikaanse actiefilm uit 1997 over een rustig dorpje aan de voet van een vulkaan. De film werd geregisseerd door Roger Donaldson.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In 1993 tracht vulkanoloog Harry Dalton samen met zijn verloofde Marianne te ontsnappen aan de asregens ontstaan door een uitbarsting van de vulkaan Galeras in Colombia. Beiden zijn medewerkers bij de United States Geological Survey. Marianne sterft nadat een uitgespuwd rotsblok haar schedel doorboort. Harry doet het sindsdien wat rustiger aan. Vier jaar later wordt hij door zijn baas Paul Drefuss naar (het fictieve) Dante's Peak gestuurd om onderzoek te doen naar de vulkaan, onderdeel van de Cascade Range, aldaar. Seismologische gegevens duiden aan dat het aantal lichte aardbevingen in de regio is gestegen, maar niet alarmerend.

Harry komt aan in Dante's Peak en maakt kennis met burgemeester Rachel Wando. Dante's Peak is zojuist uitgeroepen tot "Amerika's tweede aantrekkelijkste dorp om te wonen" en investeerders hebben grote plannen voor de stad. Harry maakt kennis met de kinderen van de burgemeester (Lauren en Graham) en haar ex-schoonmoeder Ruth. Samen gaan ze de berg op om de zuurgraad van de waterpoelen te testen. Lauren vindt twee dode eekhoorns waarop Ruth zegt dat er waarschijnlijk een epidemie is omdat "de eekhoorns overal dood uit de bomen vallen". Harry merkt op dat er verschillende dode bomen zijn. Wanneer Graham in een heet waterbron wil springen, wordt hij tegengehouden door Harry omdat de zuurgraad veel te hoog is. Daarop zien ze twee drijvende lijken in het water: dit zijn de twee rugzaktoeristen die eerder in de film levend werden gekookt door opborrelend lava.

Harry vertrouwt het niet en roept de gemeenteraad samen. Hij is van mening dat het dorp zich moet voorbereiden op een eventuele evacuatie. Net wanneer de gemeenteraad wil stemmen, komt het hele team van Paul aan. Paul is van mening dat de bevolking niet mag ingelicht worden zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat de vulkaan effectief zal uitbarsten.

Daarop start het team met een onderzoek. Omdat er boven de vulkaan geen vulkaangassen te bespeuren zijn, probeert men met een robot in de krater te komen. Tijdens dit experiment is er een aardschok waarbij een collega van Harry zijn been breekt. Volgens Paul is de lichte aardschok geen bewijs dat er gevaar dreigt. Aangezien er de komende dagen niets gebeurt, beslist Paul om diverse meters te plaatsen zodat ze de berg vanop hun hoofdbasis verder kunnen monitoren.

Op de vooravond van hun vertrek heeft Harry een afspraakje met de burgemeester. Wanneer zij water uit de kraan neemt, is dit sterk vervuild. Daarop gaan ze naar de waterput die ook vervuild is. Ook in het hotel van Harry is het water vervuild. Dit is voor Harry het bewijs dat er zwavel in het water zit en kan hij Paul alsnog overtuigen dat de vulkaan actief is.

De volgende dag geeft de burgemeester een persconferentie om het dorp te laten evacueren. Tijdens de persconferentie barst de vulkaan dan toch uit. Er breekt grote paniek uit en iedereen wil zo snel mogelijk het dorp verlaten. Rachel gaat met Harry naar haar huis om de kinderen op te halen. Ze vindt een briefje dat zij hun grootmoeder Ruth, die op de flank van de berg woont, zijn gaan redden. Daarop rijden Rachel en Harry naar haar huis. Omwille van de aardschokken vallen bomen en diverse rotsen naar beneden en blokkeren zo de weg achter hen. Hierdoor kunnen ze niet meer terugkeren. Eenmaal aan het huis van Ruth wil zij niet meegaan omdat ze in een veilig huis woont. Haar mening verandert wanneer lava het huis in vlammen zet. Daarop rijden ze naar een bijgelegen meer waar ze met een speedboot terug richting het dorp kunnen.

De zuurgraad van het water is zo hoog dat het metaal en de propeller worden weggevreten. Enkele meters voor de oever valt het bootje daardoor ook stil. Terwijl Harry het zinkend bootje naar de kant tracht te brengen door met kledingstukken te peddelen, springt Ruth in het water en loopt naar de kant. Hierbij verbrandt ze haar benen waardoor ze niet veel later sterft.

In het dorp maakt het team zich ook gereed voor evacuatie omdat de laatst overblijvende brug ook dreigt in te storten. Paul, die in de laatste wagen rijdt, komt vast te zitten op de brug en wordt door een kolkende watermassa meegevoerd.

Ondertussen zijn Harry, Rachel en de kinderen aangekomen in het dorp waar ze een auto stelen om weg te vluchten. Al snel komen ze tot de conclusie dat ze niet meer kunnen vluchten. Daarop breekt een pyroclastische stroom uit die alles op zijn weg vernielt. Harry beslist daarop om met de auto in de verlaten mijn te rijden. De mijn stort echter in waardoor men komt vast te zitten.

Ze worden twee dagen later gered dankzij een experimentele NASA-zender die Harry in zijn auto had meegenomen.

Acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder een, incompleet, overzicht van de acteurs die een rol in de film spelen:

 • Pierce Brosnan als Harry Dalton, een vulkanoloog van de USGS.
 • Linda Hamilton als Rachel Wando, de burgemeester van het plaatsje Dante's Peak
 • Charles Hallahan als Paul Dreyfus, Harrys leidinggevende.
 • Grant Heslov als Greg
 • Elizabeth Hoffman als Ruth, de voormalige schoonmoeder van Rachel.
 • Jeremy Foley als Graham Wando, de zoon van Rachel.
 • Jamie Renée Smith als Lauren Wando, de dochter van Rachel en zus van Graham.
 • Arabella Field als Nancy, een lid van het team van de USGS.
 • Tzi Ma als Stan, een lid van het team van de USGS.
 • Brian Reddy als Les Worrell, een lid van het team van de USGS.
 • Kirk Trutner als Terry Furlong, een lid van het team van de USGS.
 • Carol Androsky als Mary Kelly
 • Tim Haldeman als Elliot Blair
 • Lee Garlington als Dr. Jane Fox
 • Bill Bolender als Sheriff Turner, de sheriff van Dante's Peak.
 • Peter Jason als Norman Gates, een werknemer van Rachel.
 • Hansford Rowe als Warren Cluster, de eigenaar van de Cluster's Last Stand inn, hij laat het USGS-team in zijn inn verblijven.
 • Susie Spear als Karen Narlington
 • David Lipper als de man die levend in de warmwaterbron gekookt wordt.
 • Heather Stephens als de vrouw die levend in de warmwaterbron gekookt wordt.
 • Christopher Murray als helikopterpiloot
 • Marilyn Leubner als babysitter die op Graham en Lauren past.

Realiteit[bewerken | brontekst bewerken]

De gebeurtenissen uit deze film lijken overeen te komen met de uitbarsting van Mount St. Helens in mei 1980.