Daphné Dumery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daphné Dumery
Daphné Dumery 2014.JPG
Volledige naam Daphné Dumery
Geboren Blankenberge, 4 januari 1974
Kieskring Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Advocate
Partij N-VA
Functies
2010-2019 Volkvertegenwoordigster[1]
2011-2015 Penningmeester N-VA
2013-heden Gemeenteraadslid Blankenberge
2014-2018 Schepen Blankenberge
2019-heden Burgemeester Blankenberge
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Daphné Dumery (Blankenberge, 4 januari 1974) is een Belgische politica voor N-VA.

Levensloop[bewerken]

Ze is de dochter van Jean-Marie Dumery, een voormalig Blankenbergs Volksunie gemeenteraadslid[2] en Myriam Moens, die ook actief was in de Volksunie. Ze studeerde criminologe wetenschappen en rechten aan de Universiteit Gent en werd beroepshalve advocate.[3]

Sinds 2010 is Dumery voor de N-VA lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers. In het parlement werd ze effectief lid van het adviescomité voor Europese aangelegenheden en de commissies buitenlandse betrekkingen en grondwetsherziening. Als plaatsvervanger werd ze lid van de commissies justitie, binnenlandse zaken, federale kieskring en de parlementaire overlegcommissie.[4] Ze werd eveneens ondervoorzitter van de Bijzondere commissie betreffende de behandeling van seksueel misbruik en feiten van pedofilie binnen een gezagsrelatie, inzonderheid binnen de kerk[5] en ondervoorzitter van de Belgische delegatie bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa.[3] Van 2011 tot 2015 was ze eveneens algemeen penningmeester van de N-VA.

In de Kamer is ze vooral actief rond thema's als arbeidsmigratie, de Europese Unie, de hervorming van de justitie en de visumwetgeving. Ze is eveneens co-auteur van diverse wetsvoorstellen gerelateerd aan de hervorming van justitie, asiel en migratie.[6] Bij de federale verkiezingen van 25 mei 2014 stond Daphné Dumery op de tweede plaats in de kieskring West-Vlaanderen[7] en werd ze opnieuw verkozen. Bij de verkiezingen van 2019 was ze nogmaals kandidaat op de Kamerlijst, maar werd niet verkozen.

Ook werd Dumery in 2012 verkozen tot gemeenteraadslid van Blankenberge. Van 2013 tot 2014 was ze in de gemeenteraad N-VA-fractieleider en daarna was ze van 2014 tot 2018 eerste schepen van de gemeente, onder meer bevoegd voor lokale economie en middenstand. Begin 2019 werd ze burgemeester van Blankenberge.

Dumery is gehuwd en moeder van een dochter.[8]

Externe link[bewerken]