Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, ook Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (afgekort PACE in het Engels), is een orgaan van de Raad van Europa. Ze werd opgericht in 1949.

Werking[bewerken]

De Parlementaire Vergadering telt 318 leden uit de 47, voor het merendeel Europese lidstaten van de Raad van Europa. De leden worden niet direct gekozen door de bevolking van de lidstaten, zoals bijvoorbeeld de leden van het Europees Parlement, maar getrapt: middels delegatie door de nationale parlementen. De afvaardigingen van de lidstaten zetelen elk in hun nationale parlement van hun land, en worden geacht een afspiegeling te vormen van de politieke krachtverhoudingen daar. Men zetelt in de Parlementaire Vergadering ook per politieke fractie en niet per land. Er zijn 5 politieke fracties: de Sociaal-Democraten (SOC), de Europese Volkspartij (EPP/CD), de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE), de Europese Conservatieven (EC) en Europees Unitair Links (EUL). Daarnaast kunnen leden er ook voor kiezen onafhankelijk te zetelen.

De Parlementaire Vergadering komt vijf keer per jaar bijeen: vier keer op de zetel in Straatsburg en één keer in een van de lidstaten. Ze adviseert het Comité van Ministers.

De Belg Paul-Henri Spaak was voorzitter van 1949 tot 1951, landgenoot Fernand Dehousse van 1956 tot 1959. Van 2005 tot 2008 was de Nederlander René van der Linden voorzitter van de Parlementaire Vergadering. In januari 2010 werd de Turkse conservatief Mevlüt Çavuşoğlu verkozen tot nieuwe voorzitter van de assemblee. Hij werd in 2012 opgevolgd door de Fransman Jean-Claude Mignon. In 2014 werd de Luxemburgse Anne Brasseur de voorzitter.

Externe links[bewerken]