David Evans (muziekwetenschapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
David Evans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Boston, 22 januari 1944
Geboorteplaats BostonBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) blues
Beroep muzikant, muziekwetenschapper
Instrument(en) gitaar
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

David Evans (Boston, 22 januari 1944)[1] is een Amerikaanse bluesgitarist en muziekwetenschapper.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1961 tot 1965 studeerde Evans taalwetenschappen aan de Harvard University. Tijdens zijn studie begon hij zich te interesseren voor folkmuziek en begon hij gitaar te leren. Zijn interesse verplaatste zich toenemend naar de blues en andere Afro-Amerikaanse folklore. Na zijn afronding in Harvard schreef hij zich in bij het folklore- en mythologieprogramma van de University of California in Los Angeles, waar hij in 1967 afsloot met de Master of Arts en in 1976 met de Ph. D.

Van 1961 tot 1965 leidde hij tot midden jaren 1970 bovendien onderzoek in de zuidelijke staten en vergaarde daarbij opnamen en interviews, die de basis vormden van muzikale en zakelijk-literaire publicaties.

Vanaf 1969 doceerde Evans aan de University of California, Los Angeles en sinds 1978 is hij werkzaam als professor aan de Rudi E. Scheidt School of Music van de University of Memphis, waar hij de enige etno-muziekwetenschappelijke studierichting opbouwde met het zwaartepunt volks- en populaire muziek van de Amerikaanse zuidelijke staten.

Zijn bekendste boekpublicaties zijn Tommy Johnson uit 1971 en een biografische scriptie over Charley Patton in 1987, die minimaal herbewerkt in 2001 in de materiaalband van de Charley Patton-werkeditie nieuw werd gepubliceerd en waarvoor hij in 2003 de Grammy Awards kreeg voor de «Best Album Notes». Zijn studie Big Road Blues uit 1982 werd in 1992 opgenomen in de Blues Hall of Fame (Classics of Blues Literature).

In 1979 richtte Evans de High Water Recording Company op.