Naar inhoud springen

de Berlaimontlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 06:10. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
de Berlaimontlaan
Zicht op de "de Berlaimontlaan" van aan het rondpunt met de Pachecolaan
Geografische informatie
Locatie       Brussel, Vlag van België België
Begin Keizerinlaan
Eind Pachecolaan
Lengte 300 m
Breedte 20 m
Algemene informatie
Genoemd naar De Berlaymont
Portaal  Portaalicoon   Steden
Gevel van het hoofdkantoor van de Nationale Bank van België

De de Berlaimontlaan (Frans: Boulevard de Berlaimont) is een van de lanen in de Vijfhoek, het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel, die in de jaren vijftig werden aangelegd boven op de Noord-Zuidverbinding. De 300 m lange laan wordt gedomineerd door het monumentale gebouw van de Nationale Bank van België aan de oostzijde. Aan de westelijke zijde bevinden zich eveneens kantoorgebouwen waar ook diensten van de Nationale Bank zijn gevestigd. De naam van de laan eert de adellijke familie de Berlaymont en herinnert aan het door hen gestichte klooster, dat er van 1625 tot 1794 gelegen was.

Na de laatste heraanleg heeft de 20 m brede laan naast brede voetpaden met grote stoeptegels, een rijbaan met per rijrichting een enkele rijstrook, een fietsstrook en een parkeerstrook. Centraal bevindt zich een circa 1,5 m brede gearceerde scheidingsstrook.

Traject van de Noord-Zuidverbinding

De Pachecolaan, gedomineerd aan de oostzijde door de Financietoren en de sokkel van het hoger gelegen Rijksadministratief Centrum verbindt de noordelijke zijde van de Kleine Ring met het rondpunt aangelegd bij de kruising met Bankstraat en Zandstraat, de aansluitende de Berlaimontlaan wordt dus zoals vermeld gekenmerkt door het hoofdkantoor van de Nationale Bank van België en na het kruispunt met Stormstraat en Collegialestraat krijgt de laan de naam van Keizerinlaan met zicht op de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Verderop, voorbij het Europakruispunt ligt nog steeds boven de Noord-Zuidverbinding de Keizerslaan.