De Breul (landgoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Breul
DeBreul.landhuis.jpg
Locatie Zeist
Oorspr. functie Landhuis
Start bouw 1810-1830
Verbouwing 1926-1928
Bouwstijl Historisme
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 405944
Architect J.W. Hanrath
Eigenaar Het Utrechts Landschap
Afbeeldingen
Noordkant van de vijver
Noordkant van de vijver
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Breul is een landgoed in de Nederlandse gemeente Zeist. Het bestaat uit een landhuis met bijgebouwen en een park.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Breul komt van bruul, "afgepaald gebied".

Het landgoed werd reeds in 1413 vermeld. Johan, heer van Egmond en IJsselstein beleende toen deze ambachtsheerlijkheid aan Willem, zijn bastaardbroer.

In 1832 kocht de Utrechtse bankier Jan Kol het landgoed. Hij liet het park met de vijver aanleggen in Engelse landschapsstijl, waarschijnlijk naar een ontwerp van J.D. Zocher jr.. De voor de vijver weggegraven aarde werd gebruikt om heuvels in het park aan te leggen.

Het huidige aanzicht van het landhuis dateert uit 1929 en is ontworpen door J.W. Hanrath. Hij breidde het huis uit en restaureerde het geheel. Vanaf 1931 tot aan de capitulatie in mei 1940 woonde hier de bankier Paul May en zijn vrouw Rosine Fuld. Zij pleegden beiden zelfmoord waarna het huis in handen van de bezetter viel.

Tijdens de oorlog werd het landhuis gebruikt door de bezetter; na de oorlog was er het jongensinternaat De Breul gevestigd.

Huidige functie[bewerken]

In 1993 kocht Stichting Het Utrechts Landschap De Breul. Er zijn nu kantoren in het landhuis gevestigd. Het park is vrij toegankelijk; het huis is gesloten voor bezichtiging.

Het landhuis, het park, de brug (ca. 1900), het koetshuis (ca. 1900), de ijskelder (1894?) en de stenen hekpijlers bij de entree zijn elk rijksmonumenten.

Zie ook[bewerken]