De Catilinae coniuratione

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eerste pagina van de miniatuur van Sallusts Bellum Catilinae, Vaticaanse Bibliotheek.

De Catilinae coniuratione (Latijn: Over Catilina's complot) was een van de boeken die Gaius Sallustius Crispus geschreven heeft toen hij op de Quirinalis woonde. Het boek verhaalt de samenzwering van Catilina. Catilina was een product van de onrustige tijden in Rome waarvoor in de eerste plaats de optimates verantwoordelijk waren. Het beeld dat hij van de samenzwering en haar onderdrukking geeft, verschilt sterk van dat van Cicero, wiens 'heldenrol' hier tot bescheiden proporties wordt teruggebracht.

Catilina volgde de gewone cursus honorum, zonder vriendjespolitiek. Hij stelde zich drie keer kandidaat om consul te worden, maar telkens mislukte het. Daarom zon hij op wraak en besloot hij een samenzwering op touw te zetten. Hij was van plan de consules designati te vermoorden en brand te stichten in Rome. Maar dit lekte uit en de consul, Cicero, kreeg van de senaat dictatoriale volmachten (senatus consultimum ultimum).

Nederlandse vertalingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek is meermaals in het Nederlands overgezet, vaak gebundeld met andere werken van Sallustius of met de redevoeringen van Cicero:

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Over Catilina's complot op Wikisource.
Zie de categorie Sallust van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.