De Generaal (dienstwoning)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dienstwoning De Generaal
zijde Baarnse Bos
Locatie
Locatie Lt.Gen. van Heutszlaan 7, Baarn
Adres Luitenant Generaal van Heutszlaan 7, 3743 JL BaarnBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 12′ NB, 5° 17′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie dienstgebouw
Huidig gebruik Toeristen Informatie Punt
Opening 1913
Bouwinfo
Architect J.F. Klinkhamer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 511705
Portaal  Portaalicoon   Baarn

Dienstwoning De Generaal is een rijksmonument aan de Luitenant Generaal van Heutszlaan in de gemeente Baarn in de Nederlandse provincie Utrecht.

Het dienstgebouw werd in 1913 gebouwd door J.F. Klinkhamer bij Buurtstation Baarn van de ULM. Dit station was eindpunt van de Stichtse lijn, de lokaalspoorweg Baarn - Den Dolder (- Utrecht), en lag vlak naast het station van de concurrerende maatschappij HSM. Behalve de relatie tot het voormalige buurtstation ontleent het pand haar cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde aan het bouwtype, de bouwstijl en de detailleringen.

De geveltop met stolpende vensters is met verticale delen betimmerd. In de gevels en ontlastingsbogen zijn accenten in geel verblendsteen aangebracht. De vensterbanken en dorpels zijn van hardsteen. In de voorgevel bevinden zich twee deuren met aan elke zijde een venster.

Toeristen Informatie Punt[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2015 tot 2020 was in het voormalige dienstgebouw naast Eethuys-Café De Generaal het Toeristen Informatiepunt Vorstelijk Baarn gevestigd.[1][2]

Voormalig dienstgebouw, tot 2020 Toeristisch Informatiepunt. Sinds 2020 is de Baarnse VVV gevestigd in de Huiskamer van het NS-station.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]