De Groene Kathedraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Groene Kathedraal Almere

De Groene Kathedraal in Zuidelijk Flevoland is een vorm van landschapskunst in Nederland.

Omschrijving[bewerken]

De Groene Kathedraal is een project van kunstenaar Marinus Boezem. De plattegrond van de Kathedraal van Reims is op ware grootte nagebootst door aanplant van populieren. In het veld ernaast is dezelfde vorm gecreëerd in de vorm van een uitsparing in de aanplant van eiken- en beukenhagen.

Marinus Boezem ontwierp dit "Gothisch Groeiproject" in 1978. De gemeente Almere besloot in april 1987 tot uitvoering van het plan van Boezem. Er werden 178 populieren geplant die op den duur tezamen deze groene, gotische kathedraal zouden gaan vormen. In 1996 waren de populieren hoog genoeg om de Groene Kathedraal open te stellen voor publiek. De gebruikte populieren zijn Italiaanse populieren Populus nigra 'Italica'.

Deze landschapskunst sterft inmiddels op natuurlijke wijze af; de Groene Kathedraal verwordt langzamerhand tot een ruïne. In het bos ernaast is echter eenzelfde plattegrond vrijgelaten om met behulp van eiken- en beukenhagen een nieuwe kathedraal te vormen.

De natuurlijke kathedraal heeft dezelfde afmetingen als de Kathedraal van Reims: 150 meter lang en 75 meter breed. De populieren zijn geplant op de punten waar in de echte kathedraal de zuilen staan. In 1996 werden de betonnen paden voltooid, die de kruisribben van de gotische gewelven verbeelden.

Van "De Groene Kathedraal" werd door TPG in 2006 een postzegel uitgegeven.[1]


Panorama van de Groene Kathedraal in 2019.


Referenties[bewerken]

  1. Postzegel 'De Groene Kathedraal' (geraadpleegd 2016-05-30)

Externe links[bewerken]