Italiaanse populier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Italiaanse populier
Italiaanse populier
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida
Orde:Malpighiales
Familie:Salicaceae (Wilgenfamilie)
Geslacht:Populus (Populier)
Soort:Populus nigra (Zwarte populier)
Cultivar
Populus nigra 'Italica'
Italiaanse populier
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Italiaanse populier (Populus nigra 'Italica', synoniem: Populus nigra var. italica) is een cultivar uit de wilgenfamilie (Salicaceae).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De Italiaanse populier komt uit Lombardije (Noord-Italië) en ontleent hieraan zijn naam. De eigenlijke oorsprong wordt in het westen van het huidige Iran vermoed. De cultivar is vanaf de 19e eeuw over Europa verspreid en is een selectie van de ook in Nederland en België in het wild voorkomende zwarte populier (Populus nigra). Evenals de zwarte populier groeit de Italiaanse populier het best op vochthoudende leemachtige grond met liefst een beetje kalk.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Italiaanse populier vormt het archetype van wat de meeste mensen een populier noemen; een hoge tot zeer hoge (20-30 m) smal opgaande boom (maximaal 5 m breed), die vaak wordt toegepast in windsingels en andere landschappelijke beplantingen (de zwarte populier wordt veel breder en heeft de bekende boomvorm).

De Italiaanse populier vormt een smalle zuilvorm die later aan de onderkant wat breder kan worden. De boom heeft een rechte stam met veel knobbels en vergroeiingen en steil opgaande takken waaraan driehoekige tot ruitvormige bladeren zitten. Het blad loopt bronsgroen uit en wordt egaal lichtgroen in de zomermaanden. In de herfst kleurt de boom goudgeel. De Italiaanse populier is een mannelijke selectie, wat wil zeggen dat er alleen mannelijke katjes aan de boom verschijnen.

Gebruik in landelijke en stedelijke omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De boom wordt door zijn grootte voornamelijk gebruikt voor landschappelijke beplantingen, parken, plantsoenen en windsingels. De boom is niet geschikt voor weg- en laanbeplanting omdat hij veel last heeft van takbreuk. Wel is de boom als geheel goed windbestendig. Voor tuinen wordt eerder de zuilvormige selectie van de ratelpopulier (Populus tremula 'Erecta') aangeraden.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Populus nigra op Wikimedia Commons.