De Haer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Haer
Landhuis De Haer in Oldenzaal anno 2013
Locatie
Locatie Oldenzaal
Adres Haerstraat 125
Status en tijdlijn
Oorspr. functie landhuis
Huidig gebruik kantoor
Start bouw 1881
Verbouwing 1927
Bouwinfo
Architect J. Moll (ontwerp), A. de Maaker (verbouwing) en P.H. Wattez (tuin)
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 512031
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het landhuis De Haer is een monumentaal pand in de Overijsselse plaats Oldenzaal.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De in eclectische stijl vormgegeven villa werd in 1881 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Christiaan Maurits Gelderman. Het landhuis De Haer is een ontwerp van de architect J. Moll. De verbouwing in 1927 is vermoedelijk, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, uitgevoerd op basis van een ontwerp van de architect A. de Maaker. De gevel aan de straatzijde heeft in het midden een driezijdig middenrisaliet. Deze zijde van de gevel heeft op de begane grond glasdeuren naar het voor het huis gelegen terras. Ter weerszijden van de uitbouw bevinden zich op de verdieping grote vensterpartijen. Het risaliet zelf heeft eveneens op de verdieping zowel in het middendeel als in de beide zijdelen grote vensterpartijen. Het risaliet wordt bekroond door een schilddak met dakkapel. De entree bevindt zich aan de noordoostzijde van het huis.

De tuin is omstreeks de jaren 1920-1921 opnieuw aangelegd door de landschapsarchitect P.H. Wattez. In de parkachtige tuin bevindt zich aan de voorzijde een vijver in de vorm van een "Napoleonshoed".[1] Aan deze vijver staat een eendenhuisje in een oosterse stijl vormgegeven.

Het landhuis is erkend als rijksmonument vanwege de gaafheid van zowel het exterieur als van het interieur, waarvan grote delen nog in authentieke staat zijn. Ook de samenhang tussen het gebouw en de tuin speelde een rol bij de aanwijzing tot rijksmonument. De oorspronkelijk bestemming is gewijzigd. Het pand doet dienst als kantoorgebouw.