De Holle Roffel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ambachts- en gereedschapmuseum "De Holle Roffel" is een museum dat is gevestigd te Kruisland en zich bevindt in de voormalige Nederlands-Hervormde kerk aan Markt 20.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van het museum is ontleend aan de holle roffel, een type schaaf uit de 17e eeuw. Het museum bevat een verzameling ambachtelijke gereedschappen uit het begin van de 20e eeuw. De verzameling is opgezet door de gewezen timmerman Dami Koevoets. Hij werkte bij Jacobs Timmerfabriek, alwaar hij zijn groeiende collectie sinds 1991 onderbracht. Het pand werd echter gesloopt, waarop het museum onderdak vond in het Hervormde kerkje, dat in 2003 was onttrokken aan de eredienst. Het kerkje werd vervolgens gerestaureerd door vrijwilligers, met behoud van de eigenheid ervan. In 2009 was de restauratie voltooid.

Verzameling[bewerken | brontekst bewerken]

De verzameling omvat gereedschappen van ambachten als: metselaar, loodgieter, timmerman, schoenmaker, kuiper, schilder, klompenmaker, rietdekker, steenhouwer en smid. Al deze ambachten waren in Kruisland vertegenwoordigd. Ook is er een sokkenbreimachine en graanmolentje.