De Kring (kunstenaarssociëteit)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ingang (links) en het balkon van sociëteit De Kring aan het Kleine-Gartmanplantsoen in Amsterdam.

Kunstenaarssociëteit De Kring is een besloten vereniging gevestigd aan het Kleine-Gartmanplantsoen 7-9 in Amsterdam.

De Kring is een sociëteit voor ‘zij die een der schone kunsten of wetenschappen beoefenen, en zij die uit hoofde van hun instelling hiervoor in aanmerking komen.’ Wegens het besloten karakter dienen aspirant leden te worden voorgedragen en geballoteerd. De Kring heeft 1900 leden uit het culturele en maatschappelijke leven van Amsterdam.

De Kring werd op 23 september 1922 opgericht door leden van de Amsterdamse culturele elite. Via vele omzwervingen langs verschillende panden werd vanaf 1930 permanent onderdak gevonden bij het toenmalige café Former aan het Kleine-Gartmanplantsoen, een locatie waar de sociëteit al eerder tijdelijk gevestigd was. De Kring is nog steeds in dit pand gevestigd, dat tegenwoordig gehuurd wordt van Heineken.

Net als haar bijna honderd jaar oudere zustervereniging Maatschappij Arti et Amicitiae, ontvangt de Kring geen subsidies en is daarom onafhankelijk. De Kring heeft een programmering die erop gericht is zoveel mogelijk takken van het culturele en wetenschappelijke veld te beslaan. Naast een maandelijks wisselende kunstexpositie worden onder andere lezingen en concerten georganiseerd.

In 2007 verscheen het boek "In intieme kring - De 85 roemruchte jaren van de kunstenaarssociëteit De Kring onthuld", waarin journalist Annemieke Hendriks de geschiedenis van de sociëteit beschrijft. In 2010 werd de sociëteitsruimte ingrijpend verbouwd door de architecten Ronald Hooft en Herman Prast. Er kwamen onder meer een nieuwe bar en nieuwe toiletten.

De Kring exploiteert ook Club Up, een commerciële nachtclub waar dansfeesten worden georganiseerd en die gevestigd is in het achtergelegen pand aan de Korte Leidsedwarsstraat 26, dat via een tussendeur met sociëteit De Kring verbonden is.

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • Hendriks, A., In intieme kring - De 85 roemruchte jaren van de kunstenaarssociëteit De Kring onthuld. Amsterdam, Nieuw Amsterdam, 2007. ISBN 9789046802748
  • Anette Arbeid, Jan van Gestel e.a., Op De Kring. Zeventig jaren kunstenaarsleven in beslotenheid. Amsterdam, De Kring, 1992. ISBN 9789080116511
  • Rudie Kagie, De laatste cent. Hoe de Amsterdamse sociëteit De Kring het millennium overleefde. Amsterdam, De Kring, 2017

Externe links[bewerken]