De Moriaan ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Moriaan ('s-Hertogenbosch)
Demoriaandenboschnl.jpg
Locatie 's-Hertogenbosch
Opening 13e eeuw
Verbouwing 1963
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 21731
Afbeeldingen
Centrum, 5211 's-Hertogenbosch, Netherlands - panoramio (6).jpg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Moriaan is een van de oudste bakstenen huizen van Nederland. Het gebouw staat aan de Markt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het is gebouwd in de 13e eeuw en is in gebruik bij de plaatselijke VVV en een café. In de kelder zijn nog 13e-eeuwse balken te zien.

De Moriaan werd volgens de overlevering in 1220 gebouwd door Hendrik I van Brabant voor zijn vriend Beckerlijn. Het betreft een gotisch bakstenen zaalhuis met een rond torentje.

In het tijdperk waarin De Moriaan gebouwd werd, werden er in 's-Hertogenbosch meer van dergelijke gebouwen opgeleverd. Alle andere dergelijke gebouwen zijn (grotendeels) gesloopt of zijn niet meer als zodanig te herkennen.

In 1956 wilde de gemeente 's-Hertogenbosch dit pand slopen, om het verkeer meer ruimte te gunnen. In een speciale vergadering is met succes de minister gevraagd een sloopvergunning te weigeren. Vervolgens werd er in 1963 een restauratie uitgevoerd.[1] Het gebouw is erkend als rijksmonument.

Externe link[bewerken]

  • Chris Kolman [et al.], De Moriaan in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 218