De Moriaan ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Moriaan
De Moriaan
Locatie
Locatie 's-Hertogenbosch
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 18′ OL
Opening 13e eeuw
Verbouwing 1963
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 21731
Detailkaart
De Moriaan (Binnenstad)
De Moriaan
De Moriaan
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Moriaan is een van de oudste bakstenen huizen van Nederland. Het gebouw staat aan de Markt in de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Het is in de 13e eeuw gebouwd als woonhuis en is in gebruik bij de plaatselijke VVV en een café.

De vloerconstructies bestaan uit moer- en kinderbalken met zware korbeels die steunen op kraagstenen.[1] Het dak dateert uit circa 1310 en is een van de vier nog bestaande dakconstructies van voor de drie grote Bossche stadsbranden uit de 15e eeuw.[2][3] In de kelder zijn nog 13e-eeuwse balken te zien. De bakstenen trapgevel dateert vermoedelijk uit de 14e eeuw en is de belangrijkste oude gevel in 's-Hertogenbosch. De zuiltjes die de vensters in tweeën delen werden echter hergebruikt en zijn 13e-eeuws.[4]

De Moriaan werd volgens de overlevering in 1220 gebouwd door Hendrik I van Brabant voor zijn vriend Beckerlijn. Het betreft een gotisch bakstenen zaalhuis met een rond traptorentje.

In het tijdperk waarin De Moriaan gebouwd werd, werden er in 's-Hertogenbosch meer van dergelijke gebouwen opgeleverd. Alle andere dergelijke gebouwen zijn (grotendeels) gesloopt of zijn niet meer als zodanig te herkennen.

In 1956 wilde de gemeente 's-Hertogenbosch dit pand slopen, om het verkeer meer ruimte te gunnen. In een speciale vergadering is met succes de minister gevraagd een sloopvergunning te weigeren. Vervolgens werd er in 1963 een restauratie uitgevoerd.[5] Het meerdelige gebouw heeft op de Markt de huisnummers 79 tot 85 en is sinds 1965 erkend als rijksmonument.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Chris Kolman [et al.], De Moriaan in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 218
Zie de categorie De Moriaan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.