Markt ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Markt
De Markt in de 19e eeuw (schilderij Jacques Carabain)
De Markt in de 19e eeuw (schilderij Jacques Carabain)
Geografische informatie
Locatie       's-Hertogenbosch
Stadsdeel binnenstad
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 18′ OL
Postcode 5211JV - 5211JX
Detailkaart
Markt ('s-Hertogenbosch)
Markt ('s-Hertogenbosch)

De Markt in 's-Hertogenbosch is een centraal plein in de binnenstad. De markt is een donk en ligt op een hoger punt dan de rest van de stad. Op het plein staat een blok huizen, die de gemeente al geruime tijd wil slopen, om het plein groter te maken. Ook stond op de markt een oud puthuis, dat vanwege een herinrichting van de Markt begin 2008 werd gesloopt.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Direct aan de markt staat het Stadhuis van 's-Hertogenbosch. Bij het stadhuis is ook de Raadskelder, een kelder die dienst heeft gedaan als hoofdkwartier voor de hoofdmacht na het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629. Het hoofdkwartier was daar niet lang gevestigd. Later verhuisde het naar het pand De Leeuwenborgh, thans is dit gebouw een onderdeel van Golden Tulip.
  • Ook is op de markt het huis te vinden waar de schilder Jheronimus Bosch zijn jeugd doorbracht: De Kleine Winst geheten. Hier zit nu een souvenirwinkel in.
  • Direct naast De Kleine Winst stond op nummer 31 een pand waar de brillenketen Pearle een vestiging had. In de avond van zaterdag 27 februari 2016 stortte het pand echter geheel in[1]. Er waren geen gewonden, maar het pand was wel volledig verwoest. Vermoedelijk is er iets misgegaan tijdens restauratiewerkzaamheden aan het pand.
  • Op het plein staat een standbeeld van Jeroen Bosch. Dit standbeeld is ontworpen door August Falise.
  • Verder staat er ook nog de De Moriaan, het oudste bakstenen huis in Nederland.
  • In het verlengde van de Markt ligt de Pensmarkt. In de ruimte hiertussen staat het kunstwerk Etude gothique van de Nederlandse kunstenaar Marinus Boezem.
  • Tussen de huizen ten oosten van de Markt staat de Grote Kerk.

De schilderij van Jan Abrahamsz. van Beerstraten[bewerken]

Op de afbeelding hieronder is de markt te zien zoals ze in 1665 was. Het stadhuis heeft hier nog zijn oude voorgevel die in 1670 werd vervangen door een classicistisch exemplaar.

Afbeeldingen[bewerken]