De Olijftak (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Olijftak
het gebouw, nu moskee, in 2012
het gebouw, nu moskee, in 2012
Locatie
Locatie Amsterdam
Status en tijdlijn
Oorspr. functie doopsgezinde kerk
Huidig gebruik moskee El Hijra
Bouw gereed 1956
Bouwinfo
Architect K Sijmons
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Lijst van gemeentelijke monumenten in Nieuw-West
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Olijftak werd in 1956 gebouwd als Doopsgezinde kerk aan de Arthur van Schendelstraat in tuinstad Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. Het gebouw uit de wederopbouwperiode is kenmerkend voor het oeuvre van de architect Karel Sijmons.

sculptuur van Couzijn, nu aan de Singelkerk

Als Doopsgezinde kerk kwam het bouwwerk buiten gebruik in 1969, het werd toen verkocht aan de Gereformeerde Kerk en werd door dit kerkgenootschap benut tot 1993. Na jaren van leegstand is de Marokkaanse moskee El-Hijra er gevestigd.

Het in 1957 door Willem van Leeuwen gebouwde en in deze kerk geplaatste orgel is in in 1996 overgenomen door de hervormde kerk in Sirjansland.[1][2]

Een door Wessel Couzijn in 1955 gemaakte sculptuur, Vliegende vogel, die sinds 1956 buiten aan de linker zijmuur van deze kerk hing, is hier verwijderd en herplaatst naar boven de ingang aan de Herengracht van de Doopsgezinde Singelkerk in het centrum van Amsterdam.

Sinds 2011 staat het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst. Het moskeebestuur maakt sinds 2015 plannen voor uitbreiding waarbij de grote zaal behouden zal blijven.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]