Karel Sijmons

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel Lodewijk Sijmons
Karel Sijmons
Persoonsinformatie
Nationaliteit Nederlandse
Geboortedatum 28 december 1908
Geboorteplaats Helmond
Overlijdensdatum 15 december 1989
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroep architect
Werken
Prijzen Dr. H.P. Berlageprijs
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Karel Lodewijk Sijmons (Helmond, 28 december 1908 - Amsterdam, 15 december 1989) was een Nederlandse architect. Hij werkte als architect onder de naam K.L. Sijmons Dzn.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Karel Sijmons groeide op in Helmond als zoon van Dirk Sijmons en Antje van Dijk. Op zijn 12e kreeg hij hersenvliesontsteking waardoor hij vanaf dat moment compleet doof was. Van 1924 tot 1927 volgde hij de ambachtsschool en werkte daarna kort bij de dienst Publieke Werken van de gemeente Helmond.

In 1928 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij een baan als technisch tekenaar bij het architectenbureau Otto & Logeman combineerde met een opleiding aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. In 1928 verhuisde hij naar de hoofdstad en ging werken bij architectenbureau Baanders en bleef verder studeren. Als architect ging hij uiteindelijk in 1932 aan de slag met twee collega's (Piet Zanstra en Jan Giesen) waarmee hij het bureau Zanstra/Giesen/Sijmons begon. Het eerste grote woningbouwproject dat het bureau binnenhaalde waren de atelierwoningen voor beeldende kunstenaars in de Zomerdijkstraat in Amsterdam-Zuid.

Hij trouwde in 1948 met Tony Boers waar hij 4 kinderen mee kreeg.

Later zou Sijmons vooral bekendheid krijgen als architect van protestantse kerkgebouwen. Voor de Haagse Adventskerk (1955) kreeg hij in 1965 de Dr. H.P. Berlage architectuurprijs van de gemeente Den Haag. In 1954 begon Sijmons zijn eigen architectenbureau. Hij overleed in 1989 en ligt begraven op Zorgvlied.

Een relatief grote opdracht was de bouw van een nieuw medisch centrum in Amsterdam ter behandeling voor reuma en aanverwante aandoeningen. Het gebouw dat na drie jaar bouwen op 2 oktober 1967 (ingebruikname juni 1967) officieel geopend werd, heeft zes miljoen gulden gekost. Allerlei afdelingen waren in het gebouw samengebracht, van ruimten voor arbeidstherapie tot loopkamers. Ook waren er oefen- en revalidatieruimtes, zodat behandelde patiënten alvast konden oefenen in een thuissituatie.[1] Het stond jarenlang bekend als het Dr. Jan van Breemeninstituut (Dr. Jan van Breemen was reumaspecialist), later Reade geheten.

Bouwwerken[bewerken | brontekst bewerken]

De lijst is nog onvolledig

Bouw Naam Plaats Bijzonderheden Afbeelding
1934 Flats Zomerdijkstraat Amsterdam-Zuid Met Piet Zanstra en Jan Giesen; Rijksmonument nr. 335836
1954-1957 Streekziekenhuis Bennekom Afgebroken 2005
1955 Drukkerij en winkel De Bussy, Rokin Amsterdam
1955 Adventkerk Den Haag Gemeentelijk monument,[2] Dr. H.P. Berlageprijs 1965
1956/57 Arminiuskerk/Buurtcentrum De Tulp Amsterdam Gemeentelijk monument
1957 Hollandse Sociëteit van Levensverzekeringen, Herengracht 465-471 Amsterdam
1958 Adventkerk Aerdenhout
1958 Paaskerk Zaandam Rijksmonument met nr. 530856
1964-1967 Reade (Reumacentrum) Amsterdam-West
1965 Ziekenhuis Bergzicht Goes
1966 Thomaskerk Amsterdam-Zuid 1964, de kerk was nog niet opgeleverd en ik was vijftien.

Als zoon van de architect had ik natuurlljk de - steeds wijzigende plattegronden - zien langskomen en in gedachten gedwaald door een maquette van de kerkzaal waar het dak van af kon. Ais slungelige puber was ik meer bezig met de nieuwste single van de Rolling Stones dan met architectuur en kerken en ik dacht wel zo'n beet'je te weten wat mij te wachten stond. Little did l know.

Ik werd midscheeps getroffen door de zeggingskracht van de kerk. Diep onder de indruk was ik van het golvende plafond, van het spel tussen ruimte en licht. Dat een architect zoiets kan bedenken en dat mensenhanden dat vervolgens kunnen maken. Ik was er stil van, en trots op mijn vader, Karel Sijmons. En verbaasd door de mooie gedempte akoestiek die hij als dove architect met een feilloze intui'tie voor elkaar had gekregen.

Dirk Sijmons, zoon van de Architect Karel L. Sijmons

1966 Spaarbank voor de Stad Amsterdam, gebouw de Munthof, Singel 540 Amsterdam
1969 Ziekenhuis, Mosplein Amsterdam-Noord Later verbouwd tot hotel
1971 Parkeergarage Carlton, Munthof Amsterdam
1971 Ziekenhuis Leyenburg Den Haag
1972 PTT, Post- en Radiogebouw IJmuiden Afgebroken

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1965 Dr. H.P. Berlageprijs voor zijn ontwerp van de Adventkerk te Den Haag.
  • 12-03-1966   in het Algemeen Handelsblad, K. L. SIJMONS, ARCHITECT, door WIEK ROLING

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Zijn dochter Babette Sijmons is getrouwd met de schilder en schrijver Jan Cremer
  • Zijn zoon Dirk F. Sijmons (1949, landschapsarchitect), werd in 2021 door The International Federaton of Landscape Architects (IFLA) onderscheiden met de prestigieuze IFLA Sir Geoffrey Jellicoe Award. Hij ontving deze onderscheiding vooral vanwege zijn bijdragen aan landschapsarchitectuur, waarvan de belangrijkste kwaliteit ligt in het herdefiniëren van het beroep, de grenzen, de strategie en de positie ervan.