De Streepjesberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sportpark De Streepjesberg
De Streepjesberg
Plaats Den Helder, Nederland
Capaciteit ± 3.000 plaatsen
Geopend September 1955
Eigenaar Gemeente Den Helder
Bespelers HRC (1955-2001)
HFC Helder (1956-2001)
SV Watervogels (1981-2001)
FC Den Helder (2001-heden)
Naam tribunes Steef Boersematribune>
Meester Schuijtribune
Portaal  Portaalicoon   Sport

Sportpark De Streepjesberg is een sportpark in de Noord-Hollandse stad Den Helder. Het is de thuisbasis van FC Den Helder. Dit nabij het gelijknamige natuurgebied aangelegde sportpark was in het verleden ook de thuisbasis van HRC, HFC Helder en SV Watervogels. Er bestaan plannen om het sportpark te verbouwen.

Sportaccommodaties[bewerken | brontekst bewerken]

Sportpark De Streepjesberg telde aanvankelijk acht voetbalvelden, die verdeeld waren over drie terreinen met elk een aparte ingang aan de Hagedoornstraat of Bremstraat. De hoofdvelden van de rivalen HFC Helder en HRC waren op Sportpark De Streepjesberg hemelsbreed slechts enkele tientallen meters van elkaar verwijderd. Het Hagedoornpad (voet/fietspad) deelde het voetbalcomplex in tweeën: HFC en Watervogels aan de westzijde en HRC aan de oostzijde.

Met FC Den Helder als enige bespeler sinds 2001 is op grond van nieuwe berekeningen door de gemeente geconstateerd dat het aantal voetbalvelden sinds de fusie op dit park te groot is. Daarom wordt de mogelijkheid bestudeerd een aantal velden af te stoten. De vrijkomende ruimte wil men vervolgens omvormen tot natuurgebied.[1]

HFC-terrein[bewerken | brontekst bewerken]

Tribune op het terrein van HFC Helder op De Streepjesberg.

Vanaf juni 1956 kwam HFC Helder te spelen op het Sportpark De Streepjesberg aan de Hagedoornstraat, waar men drie speelvelden ter beschikking kreeg. In 1969 werden er rond het hoofdveld lichtmasten geplaatst. Het HFC-terrein grenste aan het Watervogels-terrein.

Racing-terrein[bewerken | brontekst bewerken]

Het meest opvallende terrein was het Racing-terrein van HRC aan de Bremstraat, waar men de grote overdekte tribune in Engelse stijl, de Steef Boersema tribune, langs het hoofdveld kon vinden. HRC speelt op dit terrein vanaf september 1955. Dit bouwwerk verklaart zich omdat HRC in het historische voetbal voorheen uitkwam op het Tweede niveau van het Nederlands voetbal en destijds grote ambities had. HRC had één hoofdveld en twee bijvelden. Dit terrein wordt hedendaags gebruikt door FC Den Helder.

Watervogels-terrein[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Watervogels-terrein aan de Hagedoornstraat waren twee voetbalvelden, waarvan langs het hoofdveld een kleine oude houten tribune, de Meester Schuijtribune, stond.[2] Het terrein van SV Watervogels grenste enkel aan het HFC-terrein. Op 11 november 1982 de eerste steen gelegd voor de kantine van Watervogels. Sinds oktober 2012 speelt SV Watervogels haar wedstrijden op het terrein bij buurman FC Den Helder en wordt er op het oude terrein niet meer gespeeld. Na een brand van haar kantine in augustus 2013, bleef het gebouw nog een paar jaren staan, alvorens het in januari 2016 tegen de vlakte ging. De gemeente wil de locatie van de accommodatie gebruiken om woningen te bouwen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een van de locaties waar jaarlijks het Helderse schoolvoetbaltoernooi wordt gehouden. SV Noordkop gebruikt het terrein een aantal keren per jaar als start- en finishpunt voor hardloopwedstrijden.

Belangrijke wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het Maritiem Toernooi, hebben verschillende Nederlandse en buitenlandse betaaldvoetbalclubs de grasmat van De Streepjesberg betreden. Het sportpark wordt sinds 1956 eveneens gebruikt voor wedstrijden van het Helders elftal, het Noordhollands elftal en het Nederlands militair elftal.

Noord-Hollands voetbalelftal:
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
22 mei 1956 Flag of North Holland.svg Noord-HollandMiddlesex Wanderers AFC 1 – 1 Oefenwedstrijd -
Nederlands Militair voetbalelftal:
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
9 augustus 1956 Vlag van Nederland Nederland MilitairenSparta Rotterdam 2 – 0[3] Oefenwedstrijd 5.000
Bewerk Deze lijst is (mogelijk) incompleet. U wordt uitgenodigd op bewerken te klikken om de lijst uit te breiden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Streepjesberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.