De Vrijheid leidt het volk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
La Liberté guidant le peuple, (1830 Musée du Louvre)

De Vrijheid leidt het volk (Frans: La Liberté guidant le peuple) is een schilderij van de Franse schilder Eugène Delacroix. Het verbeeldt de vrijheid als Marianne, het nationale symbool van Frankrijk, die de revolutionairen aanvoert bij de Julirevolutie van 1830. Het is geschilderd met olieverf. Het doek heeft een afmeting van 260 bij 325 centimeter.

Dit is een van de bekendste en meest nagevolgde schilderijen in de geschiedenis van de Franse schilderkunst. Op het tafereel ziet men de bekende allegorie van de vrijheid: de vrouw (teruggrijpend naar oudere voorstellingsmethodes voor allegorieën) met ontbloot bovenlijf (naaktheid als teken van de kwetsbaarheid — en dus moed — in contrast met het verschrikkelijke dat zich afspeelt). De vrouw heeft ook een frygische muts aan, die wijst op vrijheid. Rechts van haar ziet men een jongetje (jeugd) dat onverschrokken twee pistolen vasthoudt.

Van de man links van haar (twijfelend in de verte kijkend) zegt men weleens dat het een zelfportret van Delacroix zou kunnen zijn, al is dit niet zeker. Opvallend aan dit schilderij is de klassieke compositie (centrale driehoek) en het hedendaagse onderwerp (waar veel romantici vaak juist teruggrepen naar het verleden). Dit schilderij toont aan dat de 3 klassen (Clerus, adel en burgerij) voor de revolutie waren, dit kan je zien omdat naast de vrouw de 3 standen aanwezig zijn. Alle standen verzetten zich dus tegen de gevestigde orde. De vlag die de vrouw vastheeft is ook niet zomaar de Franse vlag. Het was de nieuwe vlag met 3 kleuren die wijzen op liberté, égalité en fraternité. Het vorige symbool van Frankrijk was de Franse Lelie.

Trivia[bewerken]