De Zaanstroom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Zaanstroom is de naam van een fabriek voor cacao en chocolade die zich bevond aan het Noordeinde te Wormerveer in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Het bedrijf stond bekend als Erve H. de Jong en ontstond op 20 februari 1767, toen een windbrief werd afgegeven aan Jan Walligsz. Het betrof aanvankelijk een trasmolen, De Zaanstroom geheten. Later werd dit een schelpzandmolen en in 1809 werd deze als zodanig verkocht aan Hendrik de Jong. Deze gebruikte hem als blauwselmolen en om potas mee te malen. Later werd ze nog als specerijmolen gebruikt.

In 1843 begon Dirk Schoute er cacao mee te malen. In 1872 werd een stoommachine van 8 pk geplaatst en in 1886 werd het windbedrijf stilgezet, waarna de molen in 1887 werd gesloopt. De naam van de molen is overgegaan op de cacaofabriek die in 1884 door de Erven H. de Jong werd opgericht aan het Noordeinde. Dit bedrijf groeide uit tot een groot industriecomplex en Koningin Emma verleende het zelfs het predicaat "Koninklijk".

Het bedrijf werd in 1930 getroffen door een grote brand. Daarna werd het bedrijf herbouwd, maar het ondervond tegenslagen en ging in 1956 failliet. In 1957 kwam er een papiergroothandel in het complex te zitten, maar in 1961 werd het geheel overgenomen door cacaofabriek De Zaan, dat later ADM Cocoa zou gaan heten. In 1993 volgde sloop, waarna er op het terrein appartementen werden gebouwd.