De as van mijn moeder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor de gelijknamige film, zie De as van mijn moeder (film)
De as van mijn moeder
Oorspronkelijke titel Angela's Ashes
Auteur(s) Frank McCourt
Vertaler Christien Jonkheer
Uitgever Barnes and Noble (Verenigde Staten)
Prometheus (uitgeverij) (Nederland)
Uitgegeven 1997
Pagina's 408 (Nederland)
Grootte en
gewicht
11,5 cm bij 17,6 ; 267 gram
ISBN-code 904614089X
Vervolg Tis
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Frank McCourt

De as van mijn moeder (Engels: Angela’s Ashes) is een autobiografisch boek van de Ierse Amerikaan Frank McCourt. Het werd uitgegeven in 1996 en won de Pulitzer Prize for Biography or Autobiography. In 1999 werd het boek verfilmd door Alan Parker.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Verhaal[bewerken]

Het verhaal begint in Brooklyn in 1930 waar Frank geboren wordt, waarna er nog vier kinderen volgen. Als zijn zusje de wiegendood sterft, emigreert het straatarme gezin door geldproblemen naar Limerick in Ierland. Twee broertjes sterven, maar er komen ook twee kinderen bij.

Het verhaal beschrijft het leven van Frank tussen zijn zesde en negentiende jaar in Limerick in de jaren dertig en veertig. Overstromingen van het huis, stank, het vieze straattoilet en algehele armoede komen voorbij. Franks alcoholistische vader leert zijn kinderen Ierse liedjes. Zijn vader heeft af en toe werk, maar drinkt zijn salaris en uitkering zo snel als mogelijk erdoorheen. Het gezin leeft slechts op brood en thee. Ziekten tieren welig in de buurt. Om de touwtjes een beetje aan elkaar te kunnen knopen, gaan Frank en zijn broers regelmatig op strooptocht naar levensmiddelen en brandstof. In zijn puberteit heeft Frank een aantal baantjes. Het geld spaart hij op om terug te keren naar Amerika.