De brieven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De brieven
Auteur(s) Frans Kellendonk
Voorwoord Oek de Jong en Jaap Goedegebuure
Land Nederland
Taal Nederlands
Genre Brieven
Uitgever Em. Querido's Uitgeverij
Uitgegeven Mei 2015
Pagina's 479
Vorige boek Het complete werk
Volgende boek Het onstoffelijke boek
Portaal:  Literatuur

De brieven omvat een selectie van de brieven van de Nederlandse schrijver Frans Kellendonk uit de periode 1968-1990 en verscheen in mei 2015.

Geschiedenis[bewerken]

Kellendonk debuteerde in 1977 met Bouwval. Zijn laatste uitgave tijdens zijn leven was De halve wereld. Kellendonk wist toen al dat hij ernstig ziek was. Hij bereidde zelf nog Het complete werk voor, op te vatten als zijn 'Verzamelde werken' die verschenen in 1992. De Stichting Frans Kellendonk Fonds gaf Oek de Jong en Jaap Goedegebuure de opdracht tot een brievenuitgave; deze beiden leidden de uitgave in, stelden die samen en annoteerden de brieven. Zij benaderden tientallen personen aan wie Kellendonk brieven zou hebben kunnen geschreven. De titel doet vermoeden dat het hier de complete verzameling brieven is. De bezorgers geven echter aan het eind van hun inleiding aan dat dat niet zo zal zijn: correspondenten in Engeland in verband met zijn proefschrift, of mogelijke correspondenten in Amerika, toen Kellendonk daar verbleef, werden niet opgespoord. Bovendien vermoeden ze dat ook in Nederland hun nog onbekende brieven bestaan.

Uitgave[bewerken]

De uitgave verscheen als eerste druk in een gebonden, papieren uitgave, terwijl tegelijkertijd als tweede druk een e-book verscheen. Nog in 2015 verscheen een derde, papieren druk.