De eenzame oorlog van Koos Tak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De eenzame oorlog van Koos Tak
Opname TV serie Koos Tak, 1995
Regie Theo van Gogh
Producent Hans de Weers
Scenario Eelke de Jong
Rijk de Gooyer
Hoofdrollen Gerard Thoolen
Joop Doderer
Olga Zuiderhoek
Peer Mascini
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De eenzame oorlog van Koos Tak is een zevendelige Nederlandse televisieserie die Theo van Gogh maakte naar het feuilleton van Eelke de Jong en Rijk de Gooyer. De eerste aflevering werd op 23 april 1996 gezamenlijk uitgezonden door de omroepen NPS, VARA en VPRO op de zender Nederland 3[1]. De serie werd in februari 2007 herhaald.[2]

De hoofdrol, van de alcoholische dagbladjournalist Koos Tak, werd gespeeld door Gerard Thoolen, zijn vrouw Tine Tak door Olga Zuiderhoek. Zijn beste vriend, de autohandelaar Bruinsma, werd gespeeld door Joop Doderer.

Over de samenwerking met Thoolen was Van Gogh niet tevreden. Hij verwoordde zijn kritiek op voor hem typische wijze: "Van alle verschrikkingen die men bij acteurs tegemoet mag zien, was deze zeikerd zonder twijfel de ergste. (...) 't Was zoals Olga Zuiderhoek 't formuleerde: Al mijn lieve homo-vrienden gaan dood aan Aids, alleen een hufter als Gerard niet. Dat was inderdaad heel jammer."[3] Datzelfde jaar stierf Thoolen aan de gevolgen van aids.

Hoofdrolspelers[bewerken | brontekst bewerken]

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Koos Tak voor het hoofdartikel over dit onderwerp

Het feuilleton van De Jong en De Gooijer werd oorspronkelijk in boekvorm uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, met tekeningen van Peter van Straaten.