De familie Sanders is anders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De familie Sanders is anders
Genre tekenfilmserie
Speelduur 25 minuten
Bedenker Jozséf Nepp
József Romhányi
Muziek Tamás Deák
Land van oorsprong Vlag van Hongarije Hongarije
Taal Hongaars
Productie
Producent Béla Ternovszky
Uitzendingen
Start 1969
Einde 1978
Afleveringen 39
Netwerk of omroep Vlag van Hongarije M1
Vlag van HongarijeM2
Vlag van Hongarije Minimax
Vlag van Nederland Pebble TV
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De familie Sanders is anders (Hongaars: Mézga család) is de Nederlandse vertaling van de naam van een van oorsprong Hongaarse televisieserie voor kinderen.

Oorsprong[bewerken]

Het verhaal is in Hongarije bedacht door Jozsef Nepp en heet daar A Mézga család különös kalandjai. De tv-serie debuteerde op de Hongaarse televisie in 1968-1969. Een tweede reeks volgde in 1974, 1978 en in 2005. In de late jaren tachtig werd de serie in het Nederlands vertaald en was onder andere te zien bij Telekids. In totaal zijn er 13 afleveringen geproduceerd.

Personages[bewerken]

De serie gaat over een aparte familie die vanwege een verre neef uiteindelijk een reis om de wereld gaat maken. In de Nederlandstalige versie is de familie Sanders een gezin waarbij de vrouwen mannennamen dragen en de mannen vrouwennamen. In het originele Hongaars heeft iedereen normale namen. De vader Annie (Géza) is een kale dikke brildragende man, de vrouw Karel (Paula) is een nogal dominante huisvrouw, de dochter Dicky (Kriszta) is een irritante dochter met haar kat Mafia (Maffia) en de zoon Wieneke (Aladár) is een genie.

Synopsis[bewerken]

Via de verre neef van moeder komt de familie in het bezit van vijf tickets naar Australië en cheques. Ook hun knorrige buurman Mutvol (Máris) gaat mee. Op het vliegveld aangekomen blijken de cheques echter ongedekt en worden hun tickets in beslag genomen en hun verre neef uit de VS is niet te bereiken. Omdat ze geen geld bij zich hebben, ziet de familie Sanders geen andere oplossing dan in een stel buizen te slapen. Een kaartje naar huis kost een hoop geld en moeder Karel besluit om een baantje als haaienwachter te nemen. Omdat ze denken dat hun neef Steven Hoefnagel (Hufnágel Pisti) hen wel in de Verenigde Staten zal helpen besluiten ze als verstekelingen met een vrachtschip mee te reizen naar Amerika. Via de Zuidpool bereiken ze uiteindelijk een onbewoond eiland.

De stemmen van de acteurs in de Nederlandse vertaling[bewerken]