De geknipte gast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De geknipte gast is een interviewprogramma dat sinds 2020 door de Nederlandse omroep BNNVARA wordt uitgezonden op NPO 2. De presentatie ligt in handen van Özcan Akyol.

In het eerste seizoen knipte schrijver en presentator Özcan Akyol zijn gasten terwijl zij een gesprek voerden. Maar toen de coronapandemie uitbrak, beperkte het programma zich louter tot een interview. De makers besloten dat dit nieuwe format, dat uit nood werd geboren, veel sterker was en gebruiken de barbierswinkel nu alleen nog als decor. Er wordt niet meer geknipt of geschoren in het programma.

Regelmatig leiden de gesprekken tussen de presentator en zijn gasten tot intieme ontboezemingen.[1] Er is lof voor de diepgang en de rust van het programma.[2] Het programma zou een alternatief zijn voor de vluchtige gesprekken in talkshows.

In 2022 was er een spin-off met vluchtelingen uit verschillende landen en werd het programma omgedoopt tot De gevluchte gast.[3]

Het programma stond eerst geprogrammeerd op de dinsdagavond, maar verhuisde vanaf 2022 naar de vrijdagavond. Er zijn inmiddels[(sinds) wanneer?] zes seizoenen gemaakt.