Naar inhoud springen

De geschiedenis van mijn seksualiteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De geschiedenis van mijn seksualiteit is de debuutroman van de Nederlandse schrijver Tobi Lakmaker. Het boek verscheen op 1 februari 2021 en werd uitgegeven door Das Mag. Het is vertaald naar veertien talen, waaronder het Engels, Duits, Italiaans, Noors, Zweeds, Bulgaars en Servisch.[1] In april van 2021 werden de filmrechten van de roman verkocht aan Man Up, het productiehuis van Carice van Houten en Halina Reijn.[2]

Het is een sterk autobiografische roman, zo komt de ontmaagding, de relaties en de dood van de moeder van Lakmaker aan bod. Het boek kan daarom als deel worden gezien van het genre autofictie.

Titelverklaring[bewerken | brontekst bewerken]

De titel is een verwijzing naar De geschiedenis van de seksualiteit van Foucault, dit omdat Lakmaker zich bij zijn studie in zijn theorieën heeft verdiept.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De roman is opgedeeld in vier delen:

  1. De proloog
  2. I. De geschiedenis van mijn seksualiteit
  3. II. De geschiedenis van mijn ongelijk
  4. III. Elias Welverloren

Het hoofdpersonage van de roman is Sofie.

Receptie[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek werd lovend ontvangen. Zo stond het in 2021 in de Boeken Top Tien Fictie van Scheltema en ontving het boek vijf sterren van het NRC. De geschiedenis van mijn seksualiteit werd daarnaast genomineerd voor onder andere de Boekenbon Literatuurprijs, Anton Wachterprijs, De Boon en De Bronzen Uil.