De giftige pen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De giftige pen
Oorspronkelijke titel The Moving Finger
Auteur(s) Agatha Christie
Land Verenigd Koninkrijk
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre misdaadgenre
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Oorspronkelijke uitgever Dodd, Mead and Company
Uitgegeven 1949
Oorspronkelijk uitgegeven 1942
Vorige boek Vijf kleine biggetjes
Volgende boek De moordenaar droeg blauw
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De giftige pen is een detectiveverhaal van Agatha Christie. Het boek verscheen oorspronkelijk in de Verenigde Staten in 1942 onder de titel The Moving Finger en werd uitgegeven door Dodd, Mead and Company.[1] In 1943 bracht Collins Crime Club het boek uit in het Verenigd Koninkrijk.[2] In 1949 werd het boek naar het Nederlands vertaald en wordt sindsdien verdeeld door Luitingh-Sijthoff.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Jerry Burton en zijn zus Joanna verhuizen naar Lymstock en nemen intrek in het huis van Miss Barton. Niet veel later ontvangen ze een anonieme brief waarin valselijk wordt beschuldigd dat ze een koppel zijn in plaats van broer en zus. De Burtons vernemen via hun buren dat zij niet de enigen zijn die zulke anonieme brief hebben ontvangen. Ondanks iedereen het eens is dat de brieven foutieve informatie bevatten, wordt het lichaam van mevrouw Symmington gevonden nadat zij een brief ontving waarin wordt beweerd dat haar man niet de vader is van hun tweede zoon. Bij haar lichaam wordt een glas gevonden met cyanide en een afscheidsnota met de tekst "Ik kan niet meer verder". Hoewel eerst aan zelfmoord wordt gedacht, start de politie toch een onderzoek naar de anonieme verzender. Haar twintigjarige dochter Megan trekt voorlopig bij de Burtons in.

Agnes, de meid van de familie Symmington, wil Partridge, de meid van de Burtons, dringend spreken. Agnes daagt niet op en de volgende dag vindt Megan haar lichaam in een commode. Daarop neemt een inspecteur van Scotland Yard het onderzoek op zich en denkt dat het profiel van de moordenaar/brievenschrijver een prominente dame van halfweg de veertig is. Omdat het onderzoek traag vooruitgaat, neemt de vrouw van de dominee contact op met Miss Marple. Niet veel later ontvangt Elsie Holland, een gouvernante, ook brieven waarop de politie Aimée Griffith, de zus van de lokale dokter, arresteert: de brief naar Elsie werd getypt met haar typemachine.

Jerry vraagt Megan ten huwelijk, maar zij weigert. Megan op haar beurt zegt tegen haar stiefvader dat ze bewijs heeft dat hij haar moeder heeft vermoord. Die nacht tracht hij haar te vermoorden. Jerry en de politie kunnen hem op heterdaad betrappen nadat ze getipt werden door Miss Marple.

Meneer Symmington vermoordde zijn vrouw omdat hij verliefd was op Elsie Holland. Daarom verstuurde hij diverse brieven met valselijke beschuldigingen. De enige brief die hij niet schreef, was deze naar Elsie. Deze werd geschreven door Aimée Griffith die op haar beurt verliefd was op meneer Symmingon. Omdat Miss Marple vond dat zijn schuld moeilijk te bewijzen was, zette ze tezamen met Megan een plan op om hem in de val te lokken.

Na het onderzoek geeft Megan toe dat ze ook verliefd is op Jerry.

Verfilming[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek werd twee keer verfilmd