De kinderen van de wind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kinderen van de wind
Les Passagers du vent
Land van oorsprong Vlag van Frankrijk Frankrijk
Oorspronkelijke taal Frans
Genre Avontuur
Geschiedenis
Creatieteam
Bedenker(s) François Bourgeon
Schrijver(s) François Bourgeon
Tekenaar(s) François Bourgeon
Publicatie
Uitgever 12 bis
Publicatie 1981 - 2019
Publicatiemedia Stripboeken
Huidige status lopende
Eerste publicatie Het meisje in het want
Laatste publicatie Het kleine meisje Bois-Caïman: boek 2
Website
Portaal  Portaalicoon   Strip

De kinderen van de wind is een Franse historische stripreeks, geschreven en getekend door François Bourgeon. De reeks bestaat uit 8 albums en is van 1981 tot heden gepubliceerd door uitgeverij 12 bis. De serie geldt als een van de meest invloedrijke stripseries van de jaren 80.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De verhalen spelen zich af in de tweede helft van de achttiende eeuw, nog voor de Franse Revolutie is begonnen. De hoofdpersoon in de serie is Isa de Marnaye, een jonge vrouw, wier identiteit gestolen werd. Zij komt als bediende van een adellijke vrouw op een schip terecht van de koninklijke vloot. Op het schip werkt Marine Hoel, een bootsman die haar leven redt en waarmee zij een relatie krijgt. In het tweede deel zit Hoel gevangen in een sinistere Engels ponton. Geholpen door haar Engels vriendin Mary, slaagt Isa erin om hem te bevrijden. Ze vluchten naar Frankrijk en komen op het slavenschip de Marie-Caroline terecht. Isa, Mary en Hoel reizen af naar Afrika. Het derde en vierde deel speelt zich af in Dahomey (het huidige Benin), een koninkrijk aan de Afrikaanse Slavenkust. In deel vijf vertrekt de Marie-Caroline naar het eiland Santo Domingo met aan boord de 'ebony' (slaven). Tijdens de overtocht komen de slaven in opstand.

Na een onderbreking van 25 jaar verscheen er weer twee delen, die samen een tweeluik vormen. Het verhaal speelt zich af in de Amerikaanse burgeroorlog en draait om Zabo, een achterkleindochter van Isa. Deze twee ontmoeten elkaar, waarbij door flashbacks de avonturen worden vertelt van Isa na de eerste reeks.

Met het bloed van de kersentijd uit 2019 startte een derde cyclus verhalen. Opnieuw staat Zabo, de achterkleindochter van Isa centraal en speelt zich af twintig jaar na de tweede cyclus. Zabo die zich nu Clara noemt heeft Louisiana verlaten en is naar Frankrijk vertrokken.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer Titel Verschenen Uitgeverij
1 Het meisje in het want 1981 12 bis
2 Het gevangenisschip 1981 12 bis
3 Handelspost Juda 1981 12 bis
4 Het uur van de slang 1982 12 bis
5 Het ebbehout 1984 12 bis
6 Het kleine meisje Bois-Caïman: boek 1 2009 12 bis
7 Het kleine meisje Bois-Caïman: boek 2 2010 12 bis
8 Het bloed van de kersentijd: boek 1 2019