De tatoeëerder van Auschwitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De tatoeëerder van Auschwitz
Oorspronkelijke titel The Tattooist of Auschwitz
Auteur(s) Heather Morris
Land Nieuw-Zeeland
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Uitgever HarperCollins
Oorspronkelijke uitgever Bonnier Books UK Limited
Uitgegeven 9 december 2021
Oorspronkelijk uitgegeven 11 januari 2018
Pagina's 320
ISBN 9789402710151
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De tatoeëerder van Auschwitz (Engels: The Tattooist of Auschwitz) is een roman van de Nieuw-Zeelandse schrijfster Heather Morris, gepubliceerd in 2018. Het vertelt het verhaal van Lale Sokolov, een Slowaakse Jood die in 1942 gevangen zat in het concentratiekamp Birkenau, vlakbij Auschwitz. Het vertelt hoe de hoofdpersoon de Holocaust ervaart en hoe hij Gita, de liefde van zijn leven, ontmoet in het kamp.[1]

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in het concentratiekamp Birkenau, vlakbij Auschwitz. Toen Lale in het kamp aankwam, gaven de nazi's opdracht om zijn naam te veranderen in een nummer: 32407, wat zijn nieuwe identiteit zou zijn. Lale begon net als veel andere mannen te werken met het bouwen van kazernes, om het kamp uit te breiden en zo de nieuwe gevangenen die zouden arriveren te kunnen onderbrengen.

Kort na aankomst in Auschwitz raakte Lale besmet met tyfus en werd in een greppel gegooid, vermoedelijk dood, maar Pepan, de man die zijn identificatienummer had getatoeëerd, vond hem nog in leven en verzorgde en beschermde hem in het geheim. Pepan besloot Lale zijn beroep als tatoeëerder te leren en hem als assistent aan te stellen, aangezien hij vond dat hij te zwak was om als bouwer in de kazerne verder te kunnen gaan. Hij leerde hem zowel zijn vak als hoe hij moest overleven voor de SS-officieren.

In juli 1942 werden honderden Slowaakse meisjes, voornamelijk Joods, vanuit Auschwitz naar Birkenau overgebracht en leden van de SS vroegen Lale om naar de vrouwenzone te gaan om hun identificatienummer te trekken. Op dat moment ontmoette ik de liefde van zijn leven, Gita Fuhrmannoba. In het geheim kon hij, via een officier met wie hij een goede relatie had en ze wederzijdse gunsten bewezen, brieven naar Gita sturen en hun liefdesverhaal beginnen. In 1945 verliet Gita het kamp voordat de Russen arriveerden en kort nadat hetzelfde met Lale was gebeurd, werden ze overgebracht. Maar beiden konden afzonderlijk ontsnappen, hoewel ze pas stopten toen ze elkaar ontmoetten en samen een leven konden opbouwen buiten Polen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Heather Morris publiceerde, na een aantal jaren toneelstukken te hebben geschreven, haar eerste roman, The Tattooist of Auschwitz. Het vertelt het waargebeurde verhaal van Lale Sokolov, een verhaal dat in 47 talen werd gepubliceerd.

Het kostte Heather enkele jaren om deze roman te publiceren, omdat ze de mogelijke kritiek wilde beschermen die de hoofdrolspelers van het verhaal zouden kunnen krijgen en daarom wachtte ze tot ze allebei stierven voordat ze het liefdesverhaal kon vertellen dat zich afspeelde tijdens de Holocaust, maar dat het een happy end had.

Om dit daverende verhaal tot stand te brengen, wijdde Morris een aantal jaren van haar leven aan de ontmoeting met Lale en het interviewen van hem en zo het verhaal in zich op te nemen dat deze man had geleefd, een paar jaar later, hoewel het begon met een filmschets, maakte ze er uiteindelijk een roman van.

Televisieaanpassing[bewerken | brontekst bewerken]

De creatief directeur van Synchronicity Films, Claire Mundell, verzekerde zich van de rechten op The Tattooist of Auschwitz nadat ze in 2018 een deal had gesloten met Bonnier Books UK. De roman zou worden omgezet in een meerdelige televisieserie die voorlopig in januari 2020 zou worden uitgebracht. Het duurde echter tot 2023 voordat de productie begon, waarbij Jonah Hauer-King en Anna Próchniak zich bij de televisieaanpassing voegden.