De winkel van Sinkel (Diergaarde Blijdorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De winkel van Sinkel
De winkel van Sinkel
Locatie
Locatie Van Aerssenlaan 47
Rotterdam
Vlag van Nederland Nederland
Adres Van Aerssenlaan bij 47Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 27′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Sport en recreatie
Start bouw 1939
Bouw gereed 1941
Architectuur
Bouwstijl functionalistisch
Bouwinfo
Architect Sybold van Ravesteyn
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 530748
Detailkaart
De winkel van Sinkel (Rotterdam)
De winkel van Sinkel
Lijst van rijksmonumenten in Diergaarde Blijdorp
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De winkel van Sinkel is onderdeel van diergaarde Blijdorp en kwam naar het ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het object was van oorsprong een verkooppunt van briefkaarten, snoep en souvenirs. Het winkeltje is gesitueerd aan de oostzijde van het diergaarde terrein, tussen de voormalige ingang en het roofdierengebouw op de centrale as. Het gebouw is vormgegeven in functionalistische stijl en voorzien van figuratieve decoraties.

Het gebouw was als dierenverblijf in gebruik, waardoor de oorspronkelijke gedaante en afwerking aan het zicht is onttrokken.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Winkel van Sinkel is gebouwd op cirkelvormige grondslag, kent een betonnen basis en wordt afgedekt door een plat dak. Niet meer zichtbaar, maar wel nog aanwezig, zijn vensters boven een betonnen borstwering en tussen halfronde, betonnen kolommen aan de noordzijde van het gebouw. Boven de vensters is een luifel opgenomen die de contouren van het gebouw volgt. De zuidelijke helft van het gebouw kent doorlopende kolommen waartussen betonnen gevelvlakken met ruitmotief en verschillende soorten gevelopeningen. De dakrand is verlevendigd met metalen aap-sculpturen en profil van de kunstenaar Pieter den Besten.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

De Winkel van Sinkel is van algemeen belang:

  • het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik, de toegepaste verhoudingen, de vormgeving en de verzorgde detaillering;
  • als karakteristiek voorbeeld van multidisciplinaire kunsttoepassingen.
  • het object heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de functionele situering op de oostelijke helft van het diergaarde terrein, de samenhang met andere complexe onderdelen en als tegenhanger van een cirkelvormig volume op de westelijke helft van het diergaarde terrein.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De winkel van Sinkel (Diergaarde Blijdorp) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.