Dead Man Down

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dead Man Down
Regie Niels Arden Oplev
Producent Neal H. Moritz
J.H. Wyman
Scenario J.H. Wyman
Hoofdrollen Colin Farrell
Noomi Rapace
Dominic Cooper
Terrence Howard
Isabelle Huppert
Muziek Jacob Groth
Montage Timothy A. Good
Frédéric Thoraval
Cinematografie Paul Cameron
Productiebedrijf Frequency Films
Distributie Sony Pictures Entertainment
Première 8 maart 2013 (Verenigde Staten)
3 april 2013 (België]
4 april 2013 (Nederland]
Speelduur 117 minuten
Taal Albanees
Engels
Frans
Spaans
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dead Man Down is een Amerikaanse neo-noir misdaadfilm uit 2013 in een regie van Niels Arden Oplev. Het script werd geschreven door J.H. Wyman. Hoofdrollen worden gespeeld door Colin Farrell, Noomi Rapace, Dominic Cooper en Terrence Howard.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Victor is bijna twee jaar lid van een criminele bende onder leiding van Alphonse. Op een dag wordt het lijk van een van hun leden in een vriezer gevonden met daarbij een stukje foto en een tekst. Deze tekst wijst er op dat een rivaliserende Jamaicaanse bende verantwoordelijk is. Alphonse en zijn mannen doen een inval en roeien de Jamaicaanse bende uit. Wanneer Alphonse daarbij vast komt te zitten in een vuurgevecht, wordt hij gered door Victor.

Overbuurvrouw Beatrice ziet op een avond hoe Victor in zijn appartement een man vermoordt. Ze neemt dit op met haar gsm en chanteert Victor. Zij werd ooit aangereden door een dronken bestuurder waardoor haar gezicht gedeeltelijk verminkt is. Nu staart iedereen haar aan en wordt ze gepest. De bestuurder heeft slechts enkele maanden in de gevangenis gezeten en zij heeft geen enkele vorm van schadevergoeding gekregen. Beatrice wil dat Victor de bestuurder vermoordt. Indien hij weigert, zal ze de opname aan de politie bezorgen.

Niet veel later bekent Victor aan Beatrice dat hij geen huurmoordenaar is, maar geïnfiltreerd is in de bende. Zijn familie werd door de bende van Alphonse twee jaar geleden vermoord. Daarbij kwamen zijn vrouw en kind om. Victor werd voor dood achtergelaten. Nu wil hij de bende van Alphonse uitroeien. Daarbij tapt hij gsm-gesprekken af en zorgt hij voor valse bewijzen zodat het lijkt dat Alphonse wordt aangevallen door rivaliserende bendes. Hij vertrouwt Beatrice ook toe dat Victor een schuilnaam is en hij in werkelijkheid Lazlow Kerrick heet.

Victor laat Beatrice vermoeden dat hij de bestuurder heeft vermoord. Later stuurt hij haar een brief met melding dat hij wellicht zal sterven in de aanslag op Alphonse en dat hij de bestuurder slechts zwaar heeft verwond. Beatrice moest van Victor eerder een filmpje opsturen naar de Albanese bende, maar heeft dat niet gedaan. Daardoor valt het plan van Victor in duigen en zullen beide bendes niet samenkomen op de locatie die Victor vol met explosieven heeft gezet.

Ondertussen is Darcy, lid van de bende van Alphonse, een eigen onderzoek gestart naar hun aanvaller. Zijn zoektocht stopt aan het graf van de familie Kerrick. Omdat hij op een dag denkt dat Victor iets is overkomen, breekt hij in zijn appartement in. Daar vindt hij alle bewijzen dat Victor de dader is. Hij neemt Beatrice in gijzeling en informeert Alphonse. Het is nu aan Victor om de bende van Alphonse volledig uit te moorden en om Beatrice te redden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Farrell, Colin Colin Farrell Victor/Lazlow Kerrick
Rapace, Noomi Noomi Rapace Beatrice Louzon
Cooper, Dominic Dominic Cooper Darcy
Howard, Terrence Terrence Howard Alphonse Hoyt
Huppert, Isabelle Isabelle Huppert moeder van Beatrice Louzon
Da Silva, Luis Luis Da Silva Terry
Barrett, Wade Wade Barrett Kilroy
G, Franky Franky G Luco
Mulvey, Declan Declan Mulvey Goff
Cenatiempo, John John Cenatiempo Charles
Wilson, Roy James Roy James Wilson Blotto
Hill, Stephen Stephen Hill Roland
Vexler, Aaron Aaron Vexler Paul
Biberi, James James Biberi Ilir
Abraham, F. Murray F. Murray Abraham Gregor
Stewart-Jones, Andrew Andrew Stewart-Jones Harry
Zielinski, William William Zielinski Alex
Assante, Armand Armand Assante Lon Gordon