Dedekind-zèta-functie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de algebraïsche getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde, is de Dedekind-zèta-functie van een algebraïsch getallenlichaam K, algemeen aangeduid door ζK (s), een veralgemening van de Riemann-zèta-functie. De Riemann-zèta-functie, die een speciaal geval is waarin K het lichaam van de rationale getallen Q is.

In het bijzonder kan de Dedekind-zèta-functie worden gedefinieerd als een Dirichletreeks. De Dedekind-zèta-functie heeft een Euler-product-expansie, voldoet aan een functionaalvergelijking en heeft een analytische voortzetting tot een meromorfe functie op het complexe vlak C met slechts een enkelvoudige pool in s = 1. De uitgebreide Riemann-hypothese stelt dat Re(s) = 1/2 als ζK(s) = 0 en 0 < Re(s) < 1.

De Dedekind-zèta-functie is genoemd naar Richard Dedekind, die deze functie in zijn aanvulling op Johann Dirichlets Vorlesungen über Zahlentheorie introduceerde.[1]

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

De Dedekind-zèta-functie ζK (s) van het algebraïsch getallenlichaam K is gedefinieerd voor complexe getallen s met Re(s) > 1, door de Dirichletreeks:

waarin I als waarden de niet-nulzijnde idealen van de ring van de gehele getallen OK van K heeft, en NK/Q(I) de absolute norm van I is (die is gelijk aan de index [OK : I] van I in OK of equivalent aan de cardinaliteit van de quotientring OK / I). Deze som convergeert absoluut voor alle complexe getallen s met Re(s) > 1.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) Narkiewicz, 2004, §7.4.1.