Deelwoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het deelwoord of participium is een onbepaalde werkwoordsvorm. Het woord deelwoord duidt aan dat het woord eigenschappen deelt van zowel werkwoorden als naamwoorden.

Het deelwoord in het Nederlands[bewerken]

Het Nederlands kent twee verschillende deelwoorden.

  • Het onvoltooid deelwoord, tegenwoordig deelwoord, of participium praesens wordt gevormd door de infinitief + -d(e)(n): lopend, gaande en is actief, wat betekent dat de woordgroep het aanvallende leger aanduidt dat het leger zelf aanvalt.
  • Het voltooid deelwoord, verleden deelwoord, of participium perfectum wordt bij zwakke werkwoorden gevormd door de werkwoordstam met het achtervoegsel -t of -d, vaak in combinatie met het voorvoegsel ge-: gewerkt, gewoond.
    Bij sterke en onregelmatige werkwoorden is dit achtervoegsel echter -(e)n, en er treedt vaak klinkerverandering op: gegaan, gelopen, gebleven. Het voltooid deelwoord is passief, wat betekent dat de woordgroep het aangevallen leger aanduidt dat het leger aangevallen werd.
    Daarnaast is er nog het passief deelwoord (ook: lijdend deelwoord), maar dat heeft dezelfde vorm als het voltooid deelwoord, en kan daardoor tot dezelfde vormcategorie worden gerekend: (is) geslagen, (werd) geboend.

Het deelwoord in het Latijn[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Participium (Latijn) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Latijn kent naast een tegenwoordig en verleden deelwoord ook een toekomend deelwoord, dat net als het tegenwoordig deelwoord actief is en, in het geval van lopen, letterlijk vertaald wordt als zullende lopen.

WERKWOORDWIJZEN
modus wijs voorbeeld
Infinitief onbepaalde wijs lopen
Participium deelwoord lopende
gelopen
Indicatief aantonende wijs ik loop
Imperatief gebiedende wijs loop
Conjunctief aanvoegende wijs dat hij lope
Conditionalis voorwaardelijke wijs Als (conditie), zou hij lopen
Als (conditie), liep hij
Optatief wensende wijs moge hij lopen
Gerundium verbaal substantief het lopen
Gerundivum verbaal adjectief lopend
Supinum verbaal substantief om te lopen