Dehnert & Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dehnert & Jansen (sinds midden jaren 50 beter bekend als Deja) was een Nederlandse groothandel in woningtextiel.

Het bedrijf werd na de demobilisatie van 1918 opgericht door Alfred Eduard Dehnert en Anton Jansen als handel in touw en producten voor de scheepsbouw. Jansen verliet het bedrijf in april 1940 vanwege "persoonlijke" (lees politieke) meningsverschillen.

Tijdens het bombardement op Rotterdam, op 14 mei 1940 werden de magazijnen en kantoren vrijwel geheel verwoest. In 1952 nam het bedrijf zijn intrek in het Groothandelsgebouw in Rotterdam, waarvan Dehnert een van de initiatiefnemers was.

De firma kende een bloeiperiode in de jaren 50 van de 20e eeuw. Ze leverde toen de allereerste Jip en Janneke-merchandising toen ze in 1959 Jip en Janneke-gordijnen op de markt bracht. Nadien volgden andere firma's met Jip en Janneke legpuzzels, pyjama's, melkbekers, tandenborstels, kinderstoeltjes, lunchtrommels enz.

Op 5 januari 1970 raakte de lokatie in het Groothandelsgebouw ernstig beschadigd bij een brand[1]. Deze brand openbaarde zich rond 20.45 bij Dehnert & Jansen door de rookontwikkeling. De oorzaak bleek echter te liggen in het magazijn van Van Gend & Loos.

In eerste instantie leek het mee te vallen, maar het vuur verspreidde zich in het gebouw via schachten en leidingen. Uiteindelijk raakte ook de kit- en lijmvoorraad van Dehnert en Jansen bij de brand betrokken en het gevolg laat zich raden. De lokatie raakte zwaar beschadigd en Deja heeft ruim een jaar (deels) op andere lokaties gewerkt, elders in Rotterdam, maar bv. ook bij het distributiecentrum van het bedrijf in Vlaardingen.

Op 1 november 2004 maakte het bedrijf bekend de activiteiten van collega-grossier Wyers Interior Collections BV (Wyers) over te nemen[2]. Wyers Interior Collections kwam voort uit het in 1797 opgerichte textielbedrijf van J.P. Wyers.

Dehnert & Jansen werd op 26 januari 2006 failliet verklaard.