Naar inhoud springen

Demethylase

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Addbot (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2013 om 02:47. (Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q2531584)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Demethylasen zijn enzymen die methylgroepen van proteïnen en andere stoffen kunnen onttrekken. Ze worden ingezet in verschillende biochemische processen, zoals bij chemotaxis (een vorm van signaaltransductie).

Gemethyleerde lysineresiduen kunnen worden gedemethyleerd door oxidatie, waardoor formaldehyde ontstaat. De oxidatie grijpt plaats hetzij met behulp van zuurstof of flavine-adeninedinucleotide (FAD) als elektronendonoren.

Een goed voorbeeld van een demethylase en diens werking is de gefosforyleerde vorm van het CheB-proteïne, dat methylesters hydrolyseert tot onder andere methanol (daarom is het CheB-proteïne een methylesterase). Deze methylesters komen met name voor in het MC-proteïne, een transmembraaneiwit in bacteriën dat in staat is om concentraties van bepaalde moleculen (veelal voedingsstoffen) te detecteren in de extracellulaire matrix, zodat de bacterie er vlot naartoe kan bewegen. Methylering en demethylering zorgt ervoor dat deze bewegingen goed gereguleerd worden.

Zie ook