Demons and wizards

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Demons and wizards
Studioalbum van Uriah Heep
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 19 mei 1972
Opgenomen maart/april 1972
Genre hardrock, progressieve rock
Label(s) Bronze Records, Island Records, Mercury Records
Producent(en) Gerry Bron
Chronologie
1971
Look at yourself
  1972
Demons and wizards
  1973
The Magician's Birthday
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Demons and wizards is het vierde studioalbum van de Britse rockgroep Uriah Heep. Dit album is opgenomen in maart/april 1972 en wordt beschouwd als een van de beste platen die de band gemaakt heeft.

Introductie[bewerken]

Uriah Heep heeft in de loop van enkele jaren een aanzienlijke muzikale groei doorgemaakt. Op het eerste album ...Very ‘eavy ..very ‘umble (uit 1970) was de band nog aan het zoeken naar een definitieve muzikale richting. Op de daarop volgende albums is de specifieke muziekstijl van Uriah Heep, met harde gitaar- en orgelsolo’s en harmonieuze koortjes, steeds duidelijker herkenbaar. De muziek die Uriah Heep laat horen op haar vierde album Demons and wizards is een combinatie van progressieve rock en hard rock.

Het album is opgenomen in maart/april 1972 in de Landsdowne Studio’s in Londen en geproduceerd door Gerry Bron. Het is uitgebracht in mei 1972 op het Bronze Records label van producer Gerry Bron. In 1996 is een geremasterde cd uitgebracht met drie bonus tracks. In 2003 verscheen een luxe versie van dit album met vijf bonus tracks, waaronder Proud words on a dusty shelf, dat in 1973 de titeltrack werd van een solo album van Ken Hensley. In 2017 is een dubbelalbum uitgebracht, met veertien alternatieve, niet eerder verschenen versies.

De hoes van het album is ontworpen door Roger Dean, die onder anderen ook hoezen heeft gemaakt voor Yes, Osibisa en Gentle Giant. Op de voorkant staat een bonte schildering van een tovenaar, wat aansluit bij songtitels zoals The wizard en Rainbow demon. Maar Ken Hensley schrijft in zijn voorwoord op de albumhoes: “Although the titles would suggest it, there is no magic in it - it’s just a collection of our songs which we had a good time recording”.

Muzikanten[bewerken]

In de beginjaren zijn er verschillende bezettingswijzigingen geweest, met name in de ritmesectie. Bassist Mark Clarke en drummer Ian Clarke zijn bij dit album vertrokken, hun namen worden niet meer op de hoes van Demonds and wizards genoemd. Voor hen in de plaats kwamen de drummer Lee Kerslake, die eerder samen met Ken Hensley in de band The Gods had gespeeld, en de Nieuw Zeelandse bassist Gary Thain, die uit de Keef Hartley band afkomstig was. De bezetting op Demonds and wizards wordt ook wel de klassieke bezetting van de band genoemd, in deze samenstelling werden de beste resultaten behaald.

Muziek[bewerken]

Op dit album staan zowel powerballads als rocknummers. De openingstrack The wizard is geschreven door Ken Hensley (toetsinstrumenten en gitaar) en bassist Mark Clarke. Dit was de enige albumtrack waaraan deze bassist (nog) heeft bijgedragen. Easy livin' is een swingend rocknummer, met alle ingrediënten die bij een nummer van Uriah Heep horen. De nummers Paradise en The spell lopen in elkaar over en worden op sommige albums als een geheel (medley) beschouwd.

LP kant 1
Nr. Titel Duur
1. The wizard (Ken Hensley/Mark Clarke) 3:01
2. Traveller in time (David Byron/Mick Box/Lee Kerslake) 3:25
3. Easy livin' (Ken Hensley) 2:46
4. Poet's justice (Ken Hensley/Mick Box/Lee Kerslake) 4:16
5. Circle of hands (Ken Hensley) 6:26
LP kant 2
Nr. Titel Duur
1. Rainbow demon (Ken Hensley) 4:25
2. All my life (Mick Box/David Byron/Lee Kerslake) 2:47
3. Paradise (Ken Hensley) 5:10
4. The spell (Ken Hensley) 7:32

Externe bron[bewerken]

All Music