Dennis Franz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dennis Franz
Dennis Franz in 1994
Algemene informatie
Geboortenaam Dennis Franz Schlachta
Geboren 28 oktober 1944
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1978–2005
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dennis Franz (Maywood, Illinois, 28 oktober 1944) is een Amerikaans acteur. Zijn echte naam is Dennis Franz Schlachta.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader was een Duitse jood, die voor de oorlog naar de VS is geëmigreerd en werkte net als zijn vrouw bij de posterijen in Chicago. Dennis heeft nog twee oudere zusters.

Op de middelbare school was hij niet alleen actief in baseball, football en zwemmen, maar hij had daar ook zijn eerste toneelervaring. Volgens de overlevering had zijn toenmalige vriendinnetje zich ingeschreven voor een rol in een schooltoneelstuk, en om die reden schreef hij zich ook in. Uiteindelijk kreeg hij zijn rol en z’n vriendin niet. Beledigd maakte zij de verkering uit.

Hij studeerde af aan Proviso East High School in zijn geboorteplaats en later aan de Southern Illinois University.

Tijdens de Vietnamoorlog bracht hij 11 maanden door bij de 82e Luchtlandingsdivisie. Daarna werd hij, naar eigen zeggen, een slechte postbode. In die periode besloot hij om een karakteracteur te worden en hij schreef zich in bij een castingbureau in Chicago. In 1978 maakte hij zijn filmdebuut in de film The Fury van Brian De Palma. Producent Steven Bochco kreeg hem al snel in de gaten en liet hem aanvankelijk allerlei gastrolletjes spelen in verschillende politieseries. In 1983 kreeg hij de rol van detective Sal Benedetto in de televisieserie Hill Street Blues. Twee jaar later speelde hij in dezelfde serie de rol van luitenant Norman Buntz.

Toen producenten Steven Bochco en David Milch bezig waren met de voorbereidingen van de pilotaflevering van de televisieserie NYPD Blue, waren ze het er snel over eens dat ze Franz wilden hebben voor de rol van de mopperende maar nuchtere detective Andy Sipowicz. Het was een rol die hij twaalf seizoenen zou spelen en hem vier keer een Emmy Award en een Golden Globe zou opleveren. Bovendien is hij in 1999 vereeuwigd in de Hollywood Walk of Fame.

Enkele andere opmerkelijke rollen die Franz speelde, waren: Spike in de Popeye-speelfilm uit 1980, Detective Marino in Dressed to Kill uit 1980, Warren Toomey in Psycho II uit 1983 en Captain Carmine Lorenzo in Die Hard 2 uit 1990.

Dennis is op 1 april 1995 getrouwd; zijn vrouw heeft twee dochters uit een vorig huwelijk.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]